Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σε πανικό η κυβέρνηση: Γεμίζει το «πουγκί» των παροχών υπό το φόβο κατάρρευσης

Σε πανικό η κυβέρνηση: Γεμίζει το «πουγκί» των παροχών υπό το φόβο κατάρρευσης

Αμέσως μετά τον... μεταμνημιακό περίπατο του Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη, κυβερνητικά στελέχη διαγωνίζονται για το ποιος θα υποσχεθεί τα περισσότερα σε κοινωνικές ομάδες που έχουν δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται τα τελευταία χρόνια λόγω κυρίως της φοροεπιδρομής

Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με την τραγωδία στο Μάτι, βουλευτές και υπουργοί γεμίζουν καθημερινά το «πουγκί» των παροχών κλείνοντας το… μάτι σε συνταξιούχους και άλλες κοινωνικές ομάδες , τάζοντας φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις μισθών, προσλήψεις και αναστολή της περικοπής των συντάξεων.

Μετά την – τουλάχιστον – ατυχή διατύπωση της Υπουργικής Απόφασης από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον διορισμό πυρόπληκτων στο Δημόσιο (σ.σ. αναφέρεται ότι η αίτηση για τον διορισμό πυρόπληκτου συνεπάγεται την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζόμενους από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος από την ημερομηνία διορισμού) η κυβέρνηση – αφού έριξε το φταίξιμο στα ΜΜΕ –  συνέχισε το μπαράζ παροχολογίας.

Αμέσως μετά τον… μεταμνημιακό περίπατο του Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη, και αφού είχε προηγηθεί το διχαστικό διάγγελμα, κυβερνητικά στελέχη διαγωνίζονται για το ποιος θα υποσχεθεί τα περισσότερα σε κοινωνικές ομάδες που έχουν δει τα τελευταία χρόνια  τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται λόγω κυρίως της φοροεπιδρομής. Με αυτόν τον τρόπο, πρωτοκλασάτοι υπουργοί στρώνουν το δρόμο για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα  ανακοινώσει και θα εξειδικεύσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, φέρνοντας συνεχώς στο προσκήνιο  το θέμα των συντάξεων λες και αποτελεί ειλημμένη απόφαση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν ένας από τους υπουργούς που αναφέρθηκε στο θέμα. «Δεν είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων για να πιαστεί πλεόνασμα 3,5%» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος (ΕΡΤ) επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης  να αυξήσει τον κατώτατο μισθό ενώ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είπε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύουν και επίσημα.

«Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο ισχύει ένα καθεστώς όπου οι αγορές επιβάλλουν συγκεκριμένες πειθαρχίες σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου. Κρίνουν τον κίνδυνο για να δανείσουν. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι σταθερή. Ο κύκλος των μέτρων έχει κλείσει» είπε ο κ. Τζανακόπουλος για να προσθέσει: «Ότι μέτρο ήταν να παρθεί πάρθηκε. Αντικειμενικά δεν είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων.

Στην ίδια γραμμή η Θεανώ Φωτίου υποστήριξε την Πέμπτη ότι «πάνω από 1 δις θα είναι το υπερπλεόνασμα και θα διανεμηθεί στους πιο χτυπημένους της κρίσης -αυτό θα το δούμε μέσα στο 2018 και άλλο 1 δις μέσα στο 2019-  και αυτή είναι η πρώτη ελευθερία των κυβερνήσεων μετά τη λήξη των μνημονίων. Επιπλέον δεν χρειάζεται να κάνεις επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις πέραν όσων έχουμε δεσμευθεί».

Υπεραισιόδοξη και  υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η οποία μίλησε για φοροελαφρύνσεις και εισφοροελαφρύνσεις 750 εκατ. ευρώ το 2019,  μη περικοπή των συντάξεων ενώ – όπως είπε – ως το τέλος του έτους με αρχές του 2019 θα γίνουν οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ΄Ολγα Γεροβασίλη  από την πλευράς της ανέφερε πως η κυβέρνηση μελετά και θα δρομολογήσει το επόμενο έτος μέτρα που θα ανακουφίσουν τον κάθε Έλληνα πολίτη και κυρίως τη μεσαία τάξη με φοροελαφρύνσεις και μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

 Για τις προσλήψεις – που ανήκουν και στο χαρτοφυλάκιό της – υποστήριξε ότι θα γίνουν «όσες  αντέχει το δημόσιο».

Λογαριάζουν χωρίς τον… ξενοδόχο

«Φρένο» στις ελπίδες για αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων βάζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι  οι οποίοι χαρακτηρίζουν πρόωρη τη συζήτηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας τα «ΝΕΑ», «πηγές» από την Κομισιόν παραπέμπουν στον Οκτώβριο για τις τελικές αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για μαχαίρι 3 δισ. ευρώ στις συντάξεις δόθηκε στο Eurogroup της Μάλτας και μετουσιώθηκε σε νόμο του κράτους λίγο αργότερα προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Το αίτημα για «πάγωμα» του ψηφισμένου νόμου, φαίνεται πως έχει διατυπωθεί ήδη από την κυβέρνηση Τσίπρα αλλά ακόμη δεν υπάρχει σαφείς απαντήσεις για το αν θα μπορούσε να γίνει και πότε.

Ο φόβος της κατάρρευσης πάνω από το Μαξίμου

Μετά την διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι, τόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ουσίας, η εικόνα της κυβέρνησης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικοί βουλευτές – μετά την οργή του κόσμου που υπάρχει τα λάθη και τις ολιγωρίες στις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου – σημειώνουν πως αν πάμε στις εκλογές και με κομμένες τις συντάξεις, το κόμμα θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο.

Στο Μαξίμου περιμένουν τις δημοσκοπήσεις του Φθινοπώρου όπου θα καταγραφεί η φθορά της κυβέρνησης μετά τους 96 νεκρούς στο Μάτι ενώ έχουν μπροστά τους και το «Μακεδονικό». Μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ στα τέλη Σεπτεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή και αν δεν υπάρξει… κυβίστηση Πάνου Καμμένου ο οποίος έχει πει πως σε αυτή την περίπτωση θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ο πρωθυπουργός θα έρθει σε δύσκολη θέση και οι πρόωρες εκλογές θα φαντάζουν ως το πιθανότερο σενάριο.

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024