Ύστερα από μια δεκαετία πρωτοφανούς σε διάρκεια και ένταση κρίσης, με βαρύτατο οικονομικό και κοινωνικό κόστος και οκτώμισι χρόνια διαδοχικών μνημονίων, η χώρα ετοιμάζεται τη Δευτέρα να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης.

Καθώς όμως η τελευταία δόση του δανείου που εκταμιεύθηκε στις αρχές Αυγούστου προβλέπεται να αποπληρωθεί το 2060, η οικονομική οδύσσεια της χώρας ίσως δεν έχει φτάσει στο τέλος της.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η Ελλάδα μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά. Σε άρθρο του περιοδικού Economist, υπογραμμιζόταν μάλιστα, πως θα ήταν ωραία να νομίζει κανείς ότι οι περιπέτειες της Ελλάδας θα έχουν παρόμοια κατάληξη με αυτή του Οδυσσέα, επικαλούμενο τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, από το Καστελόριζο, το 2010.

Από την πλευρά τους, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κάνουν λόγο για ιστορική ημέρα, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για το μέλλον της ελληνικής Οικονομίας.

Το χρονικό των μνημονίων

  • 2010

Την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, με φόντο το ακριτικό Καστελόριζο, ανακοινώνει την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης βάζοντας τη χώρα στον μνημονιακό δρόμο των μέτρων λιτότητας.

«Ζητούμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην ΕΕ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο τότε πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά το διάγγελμα του κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε επίσημη λιτή επιστολή στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρεν, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, από τους οποίους ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Η Ελλάδα προχώρησε σε υπογραφή μνημονίου με το ΔΝΤ και την ΕΕ, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης.

  •  2012

Το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα υπογράφτηκε την 1η Μαρτίου 2012 από την ελληνική κυβέρνηση από τον τότε πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, και, αφετέρου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της Ευρωομάδας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του ΔΝΤ).

Η Τρόικα πίσω από το δεύτερο πακέτο διάσωσης καθόρισε τρεις προϋποθέσεις για να συμμορφωθεί η Ελλάδα προκειμένου να λάβει τα χρήματα.

Η πρώτη απαίτηση ήταν να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία βάσει της οποίας όλοι οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων θα δέχονταν περικοπή 50% με αποδόσεις μειωμένες στο 3,5%, διευκολύνοντας έτσι τη μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Η δεύτερη απαίτηση ήταν ότι η Ελλάδα έπρεπε να εφαρμόσει ένα άλλο απαιτητικό πακέτο λιτότητας, προκειμένου να φέρει το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε βιώσιμη περιοχή.

Η τρίτη απαίτηση ήταν ότι η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτικών θα πρέπει να υπογράψει μια συμφωνία που θα εγγυάται τη συνεχή υποστήριξή τους για το νέο πακέτο λιτότητας, ακόμη και μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012.

  • 2015

Το τρίτο μνημόνιο ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου από 222 βουλευτές, έχοντας μεσολαβήσει τα capital controls και το δημοψήφισμα για υπογραφή ή όχι συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την καταψήφιση της συμφωνίας-μνημονίου με ποσοστό 61,31%.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ωστόσο, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μετέτρεψε το «όχι» σε «ναι» και συνέχισε τις συζητήσεις για νέο μνημόνιο, για το οποίο κατέληξαν σε συμφωνία στις 13 Ιουλίου.