Απόφαση ορόσημο από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας που αποφάνθηκε ότι πρέπει να παραχωρηθεί το δικαίωμα παραμονής σε συζύγους του ίδιου φύλου, όταν πρόκειται για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά μετά από δικαστική μάχη 6 έτων, την οποία ξεκίνησε ρουμάνος πολίτης διεκδικώντας άδεια παραμονής στη χώρα για τον αμερικανό σύζυγό του.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις Βρυξέλλες, επειδή οι ομόφυλοι γάμοι δεν είναι νομικά αναγνωρισμένοι στη Ρουμανία. Το ζευγάρι βρήκε εμπόδιο στο να πάρει άδεια παραμονής για τον αλλοδαπό σύζυγο. ;Έτσι, ο Άντριαν Κόμαν απευθύνθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας προκειμένου ο αμερικανός σύζυγός του Ρόμπερτ Χάμιλτον να αποκτήσει δικαίωμα παραμονής στη Ρουμανία.

Η υπόθεσή τους παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο τον Ιούνιο αποφάνθηκε ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν νομιμοποιήσει τους gay γάμους θα πρέπει να παρέχουν ίσα δικαιώματα παραμονής στα ομόφυλα όπως ακριβώς και στα ετερόφυλα ζευγάρια.

Στη Ρουμανία ούτε οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ατόμων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό αναγνωρίζονται, ενώ ελάχιστοι πολιτικοί είναι θετικοί απέναντι στο θέμα, καθώς η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας, που έχει ευρεία επιρροή, τάσσεται κατά των gay γάμων.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) κοινότητα δήλωσε: «Θεωρούμε την απόφαση των δικαστηρίων ένα σημαντικό μήνυμα για την πολιτική τάξη, που πρέπει να κοιτάξει προσεκτικά την κοινότητα LGBT και να εγκρίνει έναν νόμο που θα αναγνωρίσει τα σύμφωνα ελεύθερης συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών τόσο στη Ρουμανία όσο και στο εξωτερικό».

Ωστόσο, η οργάνωση «Συνασπισμός για την Οικογένεια» συγκέντρωσε 3 εκατομμύρια υπογραφές το 2016 με σκοπό να γίνει δημοψήφισμα για αλλαγή του συνταγματικού ορισμού του γάμου, ώστε να αφορά αυστηρά την ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

O επικεφαλής των κυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών δήλωσε ότι προτίθεται να οργανώσει το δημοψήφισμα φέτος, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοικτό το ενδεχόμενο νομοθέτησης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης.

Ωστόσο, αν το δημοψήφισμα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και το αποτέλεσμά του οδηγήσει σε αλλαγή του συνταγματικού ορισμού του γάμου, τότε κλείνει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση των γάμων ομόφυλων ζευγαριών.