Τον Ιταλό πρωταθλητή ποδηλασίας Τζίνο Μπαρτάλι τιμά σήμερα η Google στο google-doodle της, καθώς είναι η ημέρα της γέννησης του.

Ο Τζίνο Μπαρτάλι είχε γεννηθεί στις 18 Ιουλίου 1914 στη Φλωρεντία και από μικρός είχε δείξει την αγάπη του για τη ποδηλασία. Από 13 ετών συμμετείχε σε αγώνες και ήταν διάσημος σε όλη την Ευρώπη τις δεκαετίες του 1930 και του 1940, καθώς είχε κερδίσει περισσότερους από 180 αγώνες, μεταξύ των οποίων δυο φορές τον Γύρο της Ιταλίας και μια φορά τον Γύρο της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εκμεταλλεύτηκε τη φήμη του και την ελευθερία να μετακινείται στην ύπαιθρο της Τοσκάνης και της Ουμβρίας χωρίς να υπόκειται σε ελέγχους από τις αστυνομικές αρχές του Μουσολίνι και του Χλίτλερ και μεταφέροντας μυστικά έγγραφα κρυμμένα στο τιμόνι του ποδηλάτου του ή ακόμη και φωτογραφίες για τη δημιουργία πλαστών διαβατηρίων και έτσι συνέβαλε στη διάσωση πολλών Εβραίων.

https://youtu.be/6vydHnqZORs

Η ανθρωπιστική του δράση αποκαλύφθηκε το 2003 όταν εντοπίστηκε το ημερολόγιο ενός Εβραίου λογιστή, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Τζίνο Μπαρτάλι για τη διάσωση πολλών Εβραίων.

Ωστόσο ο διάσημος Ιταλός ποδηλάτης είχε αποβιώσει το 2000 και δεν έζησε την αναγνώριση της δράσης του κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 2013 τιμήθηκε από το Ισραήλ για τις προσπάθειές του να βοηθήσει τους Εβραίους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr