Το βιβλίο «Μαχητική Δημοσιογραφία» που προσφέρουν αυτό το Σάββατο τα Παραπολιτικά αποκαλύπτει τον ρόλο του θείου του πρωθυπουργού, Ηρακλή Τσίπρα, που από το Στρατοδικείο βρέθηκε σε κορυφαίο πόστο μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας με την έγκριση του αρχιπραξικοπηματία Ασλανίδη.

Οι αποκαλύψεις του Γιάννη Χαλκιαδάκη, ενός σπουδαίου δημοσιογράφου της γενιάς της Αντίστασης και της αντιδικτατορικής πάλης, σχετικά με τον ρόλο του θείου του πρωθυπουργού, Ηρακλή Τσίπρα, καταγράφονται στο βιβλίο «Μαχητική Δημοσιογραφία».

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1990, μια περίοδο κατά την οποία ο σημερινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήταν πρόεδρος 15μελους και καμία σχέση δεν είχε με την πολιτική, ενώ επανεκδόθηκε το 2011.

Η έκδοση περιλαμβάνει συνέντευξη του θανόντος Γ. Χαλκιαδάκη στον Αντ. Σανουδάκη και αναφέρεται στη συμμετοχή του σε κομβικές περιόδους των Κρητικών αγωνιστών, όπως στη Μάχη της Κρήτης, στον Εμφύλιο, στην αντιδικτατορική πάλι και στη Μεταπολίτερυση.

Στην αφήγησή του για τη δράση της αντικαθεστωτικής οργάνωσης ΔΕΚΑ, στην ίδρυση της οποία πρωτοστάτησε το 1967, κατονομάζει ευθέως και πολλές φορές τον Ηρακλή Τσίπρα, τον αδελφό του πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού και πατέρα του εξαδέλφου του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργου, ο οποίος είναι προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του, ως τον «πρώτο από τους πρώτους υπαίτιους« για την κατάδοση της ομάδας στους χουντικούς.

Ο Γιάννης Χαλκιαδάκης και αυτός ο έντιμος μαχητικός του βίος στους εθνικούς και πολιτικούς αγώνες, με άξονα τη δημοσιογραφία, αποτελεί ένα σπουδαίο δείγμα των δημοσιογράφων της γενιάς της Αντίστασης, της Αντιδικτατορικής πάλης, των κοινωνικών, καθημερινών και δημοκρατικών αγώνων, μια προσφορά στη Μαχητική Δημοσιογραφία της χώρας, ως τις μέρες μας.

Το ξεκίνημά του με τη Μάχη της Κρήτης, η παράνομη εφημερίδα της Κατοχής, η ένταξή του στην ΕΠΟΝ, η φυλάκισή του στο κολαστήριο της Αγυιάς Χανίων. Η έκδοση της πιο σπουδαίας ΕΑΜικής εφημερίδας της Κρήτης «Ελεύθερη Κρήτη», στην οποία ήταν υπεύθυνος της έκδοσης, η σύλληψή του το 1947 από την Ασφάλεια του Ηρακλείου κατά τον εμφύλιο στο νησί, οι μετεμφυλιακές διώξεις του, οι δημοσιογραφικοί και δημοτικοί του αγώνες εναντίον της Αποστασίας του 1965, η συμμετοχή του στην αντιδικτατορική, ένοπλη οργάνωση της Κρήτης Δ.Ε.Κ.Α, η σύλληψη, καταδίκη και εξορία του στην Αίγινα. Οι προσπάθειές του για να βγει στο Ρέθυμνο από την απομόνωση, η πρωτοπόρος πρωτοβουλία του στον τουρισμό και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, η πρωτοπορία του για τα Γράμματα και την Εκπαίδευση, η άκρατη αγάπη για τον τόπο του, παντοτινή παρακαταθήκη στις γειτονιές που έρχονται.

*Το βιβλίο «Μαχητική Δημοσιογραφία» προσφέρουν αυτό το Σάββατο τα Παραπολιτικά