Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος επισφραγίζεται από το Eurogroup . Η εποχή των Μνημονίων τελειώνει και  ξεκινά η μεταμνημονιακή περίοδος η οποία όμως  θα έχει πάρα πολλά κοινά με όσα βιώσαμε την προηγούμενη οκταετία.

Τα δεδομένα για την επόμενη… ημέρα το πιστοποιούν:

-Δημοσιονομική προσαρμογή. Από το 2010 μέχρι και σήμερα η προσαρμογή ήταν βίαιη με στόχο να εξασφαλιστούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η τάση αυτή θα συνεχισθεί με αμείωτο ρυθμό μέχρι το 2022. Έως τότε όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση μέσω του ψηφισμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι τουλάχιστον το 3,5% του ΑΕΠ.

-Λιτότητα. Αποτέλεσε το κύριο χαρακτηριστικό της μνημονιακής εποχής και όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας « η απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους  θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας». Είναι όμως έτσι; Αναμένεται αύξηση αποδοχών ή μείωση του φορολογικού βάρους τα επόμενα χρόνια;  Όχι μόνο δεν προβλέπεται  ενίσχυση των εισοδημάτων αλλά αντίθετα η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών για το 2019 καθώς και συρρίκνωση του αφορολόγητου το 2020.

-Κουαρτέτο – Έλεγχοι. Ρουτίνα έχουν γίνει οι επισκέψεις  της τρόικας (που στην συνέχεια έγινε κουαρτέτο) κάθε τρεις μήνες στην Αθήνα για να ελέγξει  την πρόοδο του προγράμματος. Κλιμάκια της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ESM  θα έρχονται ανά τρίμηνο στην πρωτεύουσα σύμφωνα με το κείμενο που περιγράφει την ενισχυμένη εποπτεία. Μάλιστα όπως μέχρι σήμερα η Κομισιόν θα συνεχίσει καταρτίζει Εκθέσεις Συμμόρφωσης, ενώ αν δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί όροι το κουαρτέτο θα έχει την δυνατότητα ζητά την λήψη πρόσθετων μέτρων.

-ΔΝΤ. Από το 2014 και μετά συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να το χρηματοδοτεί . Αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο άμεσο μέλλον.

-Έξοδος στις αγορές. Η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο καθώς αποκλείστηκε από τις αγορές. Τώρα που βγαίνει δημιουργεί  απόθεμα «ασφαλείας» 20 δις ευρώ  για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τουλάχιστον μέχρι το 2020. Και αυτό καθώς οι εταίροι φοβούνται ότι θα παραμείνει για καιρό αποκλεισμένη από τις αγορές.

-Δάνειο . Νέα δανειακή σύμβαση δεν προβλέπεται όμως τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (περί τα 4,5 δις ευρώ) θα επιστρέφονται σε δόσεις στην Ελλάδα εφόσον πιστοποιείται από το κουαρτέτο η πρόοδος των  μεταρρυθμίσεων.

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα. Με την «καθαρή έξοδο»  όλα θα αλλάξουν παραμένοντας επί της ουσίας τα ίδια.