Θα μπορούσε το Μακεδονικό και η Συμφωνία των Πρεσπών «να γεννήσουν» μία ελληνική «Λέγκα του Βορρά;». Κι αν ναι, ποιος θα γίνει το ανάχωμα σε κάτι τέτοιο, ώστε να μην αποκτήσει η ελληνική Βουλή ένα κόμμα που θα λειτουργήσει διχαστικά όχι μόνο σε επίπεδο εθνικών θεμάτων αλλά και σε επίπεδο Βορρά – Νότου;

Οι προβλέψεις στην πολιτική είναι καλό να αποφεύγονται, ιδιαίτερα σε μία χώρα όπως η Ελλάδα. Το κλίμα όμως στη Βόρεια Ελλάδα έχει βαρύνει επικίνδυνα και οι αριθμοί τους οποίους παρουσιάζει ο Νίκος Κοτζιάς περί όσων τάσσονται πλέον υπέρ και κατά της συμφωνίας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη – άλλωστε είναι τα ποιοτικά και όχι τα ποσοτικά στοιχεία που κάνουν τη διαφθορά στις έρευνες κοινής γνώμης.

Αυτοί που θα επιθυμούσαν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση που δημιουργείται είναι συγκεκριμένα πρόσωπα με συγκεκριμένες καταβολές και αφετηρίες.

Άλλοι προτιμούν να μένουν στο παρασκήνιο, άλλοι να ομιλούν δημοσίως. Το ερώτημα με όλους αυτούς είναι αν θα επιχειρήσουν μία τέτοια κίνηση.

Ορισμένοι εξ’ αυτών έχουν άλλωστε «βαρίδια από το παρελθόν» και «λερωμένη τη φωλιά τους», κάτι που συνυπολογίζουν σοβαρά πριν κάνουν μία τέτοια κίνηση.

Το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί είναι η δημιουργία ενός τέτοιου σχηματισμού να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την ανάμιξη τρίτων δυνάμεων που θα το εκμεταλλεύονταν ώστε να αποσταθεροποιήσουν πολιτικά την Ελλάδα, σε μία περίοδο που για μία σειρά λόγων η Δύση μοιάζει να θέλει να την αξιοποιήσει στο πλαίσιο στρατηγικών της επιλογών.

Από την άποψη αυτή, η σταθερότητα ανάγεται σε μείζονα προτεραιότητα και αυτό πρέπει όλοι να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους.