Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων δεν παρέχουν κανένα όφελος στην υγεία, ενώ δεν είναι και επιβλαβή, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Ερευνητές του Νοσοκομείου St. Michael’s και του Πανεπιστημίου του Τορόντο, έκαναν συστηματική ανάλυση όλων των διαθέσιμων σχετικών στοιχείων που είχαν δημοσιευθεί στην αγγλική γλώσσα από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2017.

Εστίασαν συγκεκριμένα στις βιταμίνες Α, B1, B2, B3 (νιασίνη), B6, B9 (φυλλικό οξύ), C, D και E, β-καροτένη ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και σελήνιο.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, οι πολυβιταμίνες, η βιταμίνη D, το ασβέστιο και η βιταμίνη C (τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα) δεν έχουν κανέναν πλεονέκτημα ή επιπρόσθετο κίνδυνο ως προς την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του εμφράγματος, του εγκεφαλικού επεισοδίου ή του πρόωρου θανάτου.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι είναι ελάχιστες οι θετικές επιπτώσεις ευρέως χρησιμοποιούμενων συμπληρωμάτων. Η ανασκόπηση μας έδειξε ότι αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε συμπληρώματα πολυβιταμινών, βιταμίνης D, ασβεστίου και βιταμίνης C, δεν μας κάνει κακό αλλά δεν μας προσφέρει και κάτι επιπλέον», σχολιάζει ο Δρ Ντέιβιντ Τζενκινς, συγγραφέας της μελέτης.

Η ανασκόπηση δείχνει πάντως ότι το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β με φυλλικό οξύ μπορεί να μειώσει την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Όμως, η νιασίνη και τα αντιοξειδωτικά έχουν ελάχιστη επίπτωση στον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

«Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα της μελέτης είναι ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής και να διασφαλίζουμε ότι αυτά εστιάζουν στην κάλυψη ανεπαρκειών που έχουν διαπιστωθεί κλινικά», υπογραμμίζει ο Δρ Τζενκινς.

Και προτείνει εφόσον δεν τεκμηριώνεται η ανωτερότητα των συμπληρωμάτων διατροφής να προτιμάμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και να αποφεύγουμε τα κατεργασμένα τρόφιμα.