Για δεύτερη στη σειρά χρονιά , το 2018,  η ανάπτυξη δεν θα φθάσει τα επιθυμητά επίπεδα παραμένοντας χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων. Πέρυσι «έκλεισε» στο 1,4% του ΑΕΠ και εφέτος όπως μαρτυρούν όλες οι προβλέψεις μετά βίας θα πιάσει το 2%, ποσοστό που είναι το τρίτο χαμηλότερα στην Ευρωζώνη.

Όμως για να αντιδράσει δυναμικά η οικονομία απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αυξηθούν αισθητά οι επενδύσεις ώστε να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας και συνεπακόλουθα να ενισχυθούν εισοδήματα και κατανάλωση.

Και ενώ υπάρχει πράγματι ενδιαφέρον για επενδύσεις η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τις ενθαρρύνει αλλά κάνει και ότι περνάει από το χέρι της για να δυσκολέψει την ζωή των υποψήφιων επενδυτών.

Για το ζήτημα αυτό είναι ενδεικτικά τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ που αν και πέρασαν στα «ψιλά»  δείχνουν γιατί η Ελλάδα αδυνατεί να προσελκύσει κεφάλαια.

Συγκεκριμένα  σε σχετικό διάγραμμα η Ελλάδα παραμένει τελευταία (μεταξύ των χωρών μελών του Οργανισμού) όσον αφορά την δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Προκύπτει δε πως οι όποιες μεταρρυθμίσεις από το 2013 και μετά δεν στάθηκαν ικανές για την… ξεκολλήσουν από την τελευταία θέση.

Επίσης η Ελλάδα παραμένει (όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις του ΟΟΣΑ) η χώρα με τις περισσότερες επιχειρήσεις «ζόμπι», όσες δηλαδή έχουν ελάχιστες πιθανότητες να διασωθούν.

Ως φυσικό επακόλουθο των παραπάνω η χώρα μας βρίσκεται στην tρίτη από το τέλος θέση όσον αφορά τις  Άμεσες Ξένες Επενδύσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες η «εκτόξευση» που αναμένει ο κ. Άνχελ Γκουρία μπορεί να…  περιμένει