Την ώρα που Τσίπρας και Γιούνκερ στέλνουν σαφές μήνυμα ότι στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα στήριξης και η Ελλάδα επιστρέφει στην…ευρωπαϊκή κανονικότητα η γκρίνια στην Ευρώπη έχει «ζεσταθεί» για τα καλά.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πήχη των προσδοκιών σχετικά με την πρόοδο που μπορεί να παρατηρηθεί στη συνεδρίαση της Σόφιας να είναι χαμηλά θα μεταβεί στη βουλγαρική πρωτεύουσα για να συμμετέχει στο κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής.

Ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την μεταμνημονιακή περίοδο ενώ στην ίδια συνάντηση θα συζητηθεί επίσης το γαλλικό σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους που συνδέει τις ετήσιες αποπληρωμές με την ελάφρυνση του χρέους.

Πριν τις επαφές στη Ουάσινγκτον υπήρχε η προσδοκία ότι θα γινόταν έστω μια κοινή δήλωση των δανειστών για καταρχήν συμφωνία για τους όρους διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Αυτή η προοπτική φαίνεται να έχει απομακρυνθεί αυτή τη στιγμή.

Η Die Welt φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για την πορεία της Ελλάδας προς έξοδο από το πρόγραμμα, τις προοπτικές ελάφρυνσης χρέους και το ρόλο του ΔΝΤ. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση χρέους ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ ως όρο για την ενεργή συμμετοχή του στο πρόγραμμα, η οποία εφόσον έρθει θα ανέλθει σε επίπεδο χρηματόδοτησης στα 1,6 δισ. ευρώ.

Δεν κάνει παραχωρήσεις

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, εάν το ΔΝΤ δεν είναι έτοιμο για παραχωρήσεις, τότε η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει εάν εξακολουθεί να θέλει τη συμμετοχή του. «Ο Όλαφ Σολτς βρίσκεται μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο δίλημμα. Γιατί, ακόμα και εάν ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να μετατρέψει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θέλουν να παραιτηθούν από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ως μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Από την άλλη ο Τσακαλώτος μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Financial Times αναφέρει ότι η Αθήνα ετοιμάζει μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, καθορίζοντας τα μεταρρυθμιστικά σχέδια για τα χρόνια μετά το πρόγραμμα στήριξης.

Όσον αφορά τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους, δημοσίευμα της Handelsblatt έφερε στην επιφάνεια τις αντιρρήσεις της Γερμανίας στην αυτόματη μείωση των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους όταν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας υπολείπεται κάποιου ποσοστού που προκρίνουν η Γαλλία και το ΔΝΤ εκτός των άλλων. Το Βερολίνο φέρεται να επιθυμεί την ενεργοποίηση του μηχανισμού μετά από ετήσια αξιολόγηση. Η Κομισιόν, σε εμπιστευτικό έγγραφό της, αποφεύγει να δεσμευθεί οριστικά. Αναφέρει μεν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα η Αθήνα θα τα βγάλει πέρα χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης του ESM. Σε αυτό συμβάλλει και η εκταμίευση μίας ακόμη μεγάλης δόσης ύψους 11,7 δις ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα, η οποία θα κατ΄αρχήν θα διασφαλίζει την περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας. Αλλά οριστική απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί παρά μόνον στο τέλος του προγράμματος» αναφέρεται στο έγγραφο.

Σε κάθε περίπτωση, το «φάντασμα» της πολιτικής Σόιμπλε συνεχίζει να πλανάται πάνω από την Ελλάδα και από την Ευρώπη και η Γερμανία δεν δείχνει πρόθυμη να παρεκκλίνει από τη γραμμή της αυστηρής επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι οι θεσμοί θα παρουσιάσουν στο Eurogroup την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο θέμα της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης. Στόχος είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup της 24ης Μαίου. Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου γι’ αυτό τον σκοπό.