Ως «λάθος» χαρακτηρίζει το PhRMA Innovation Forum, που εκπροσωπεί 23 φαρμακευτικές εταιρείες, την εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο αυτό δεν θα συμβάλλει τελικά στη μείωση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Όπως κατ’ επανάληψη έχουν τονίσει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ο υπάρχων φαρμακευτικός προϋπολογισμός δεν είναι αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, με τη φαρμακευτική βιομηχανία να συνεισφέρει με επιστροφές (rebate και clawback) άνω του 1 δισ. ευρώ, ποσό τετραπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 2018 έχει καθοριστεί στο 1,945 δισ. ευρώ, ενώ η ενδονοσοκομειακή στα 530 εκατ. ευρώ.

«Το να επιμεριστεί αυτός ο ανεπαρκής Κλειστός Προϋπολογισμός σε μικρότερους προϋπολογισμούς ανά Θεραπευτική Κατηγορία, δεν λύνει το πρόβλημα της ανεπάρκειας πόρων, αντιθέτως το συντηρεί και το μεγεθύνει», υποστηρίζει το PhRMA Innovation Forum και εκτιμά ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές  προκειμένου να μην ακυρωθούν παρεμβάσεις, όπως η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (HTA) και η εφαρμογή Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες φοβούνται ότι, ακόμα κι εγκριθεί ένα νέο φάρμακο από την Επιτροπή HTA, το νέο αυτό φάρμακο στο πλαίσια ενός κλειστού προϋπολογισμού θα επιβαρύνεται με επιπλέον clawback.

Συνεπώς, το PhRMA Innovation Forum προτείνει για τον προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών φαρμακευτικής κάλυψης των Ελλήνων να λαμβάνονται υπόψιν επιδημιολογικά και δημογραφικά δεδομένα (π.χ. γήρανση πληθυσμού, προσδόκιμο ζωής), σε συνδυασμό με την εκτίμηση του προφίλ υγείας των Ελλήνων ασθενών καθώς και συνυπολογισμό άλλων παραγόντων.

«Η Πολιτεία οφείλει να στραφεί σε μια ορθολογική προσέγγιση και εκτίμηση των πραγματικών αναγκών, με αφετηρία τη θέσπιση του Μητρώου Ασθενών μέσω του οποίου θα καταγράφονται τα δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής και οι αντίστοιχες εκβάσεις», καταλήγει η δημόσια τοποθέτηση των 23 φαρμακευτικών εταιρειών.