Την ώρα που έχουν έρθει στην επιφάνεια σενάρια που κάνουν λόγο για παράταση του προγράμματος – κανονικά ολοκληρώνεται τον Αύγουστο – ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς δεν τα διέψευσε, ούτε τα επιβεβαίωσε.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο κ. Σχοινάς κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που μιλούν για μία ενδεχόμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται πάνω σε πραγματικά γεγονότα και δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο επ’ αυτού.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως η Κομισιόν επικεντρώνει την προσοχή της στη συνεργασία με τους εταίρους της «για να χτίσει» πάνω στην «καλή πρόοδο» που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στην πορεία του ελληνικού προγράμματος.

«Η Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, φέτος το καλοκαίρι» πρόσθεσε.

Άλλωστε πρόσφατα και ο νέος Γερμανός υπουργός ΟΙκονομικών, Όλαφ Σολτς, είχε δηλώσει πως η Ελλάδα οφείλει πρώτα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, να καθορίσει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο και παρέπεμψε τις συζητήσεις για το χρέος, μετά το προγραμματισμένο τέλος του μνημονίου, τον προσεχή Αύγουστο.

Η καθυστέρηση

Μπορεί στην ελληνική κυβέρνηση να επιμένουν για συμφωνία τον Ιούνιο, πλην όμως,  οι περισσότερες πιθανότητες τείνουν στο να μην καταστεί αυτό εφικτό. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η Ελλάδα δεν φαίνεται να προλαβαίνει έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα προκειμένου να αποσπάσει από τους εταίρους τις εγκρίσεις που απαιτούνται για την τελευταία δόση.

Το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης έως τα τέλη Μαΐου προϋποθέτει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί, μεταξύ άλλων, η «περιβόητη» αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών με το νέο ΕΝΦΙΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ προαπαιτούμενα για τα οποία Αθήνα και δανειστές συμφωνούν πως θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο από αυτόν που αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Μια άλλη εξέλιξη που θα καταστήσει επιβεβλημένη την τεχνική παράταση του Μνημονίου είναι η ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα βλέμματα στο Washington Group

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρόκειται να έχει την Παρασκευή το «Washington Group», η συνάντηση δηλαδή μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) με τους αρμόδιους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Εκεί αναμένεται να διευκρινιστεί αν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ προκειμένου το Ταμείο να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και υπό ποιους όρους θα επιτευχθεί αυτή η συμφωνία. Τα στοιχεία δείχνουν, ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, ασκώντας όμως πιέσεις σχετικά με την επίσπευση της λήψης των μέτρων του 2020.