Είσαι μία μέρα πριν τις καλοκαιρινές σου διακοπές και συνειδητοποιείς ότι έχεις ξεχάσει να αγοράσεις αντηλιακό αλλά αρχίζεις να ψαχουλεύεις τα ντουλάπια με τα προϊόντα ομορφιάς. Μέχρι που ανακαλύπτεις ένα παλιό αντηλιακό το οποίο όμως είναι αμφιβόλου ηλικίας. Είναι γεγονός ότι συνήθως χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο προϊόν από το προηγούμενο καλοκαίρι και είναι αρκετά αποτελεσματικό. Πώς όμως θα σιγουρευτούμε για το αν θα είναι χρήσιμο και στις φετινές διακοπές και γιατί πρέπει να το πετάξουμε αν αντιληφθούμε ότι πλέον έχει λήξει;

Καταρχάς, γίνεται να λήξει ένα αντηλιακό; Προφανώς και γίνεται διότι τα χημικά στοιχεία στη σύνθεση υποβαθμίζονται και δεν έχει πλέον προστατευτικό ρόλο. Καλό είναι να μην αγνοείς ποτέ την ημερομηνία λήξης του, που αναγράφεται στη συσκευασία. Ο κλασικός κανόνας είναι ότι η πλειοψηφία των καλλυντικών έχει μέσο όρο ζωής 1 χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, τα προειδοποιητικά σημάδια που σε ενημερώνουν ότι ήρθε η ώρα να πετάξεις το αντηλιακό σου, είναι η μυρωδιά και η υφή. Αν αυτά τα δύο στοιχεία έχουν αλλοιωθεί σε σχέση με την πρώτη φορά που το πήρες, τότε πρέπει να το αποχωριστείς.

Πώς λήγει ή χαλάει ένα αντηλιακό; Όσο καλό και να είναι ένα προϊόν, εάν το αφήνεις εκτεθειμένο στον ήλιο, αλλοιώνεται η σύνθεσή του και υποβαθμίζεται η ποιότητα. Απόφυγε κάτι τέτοιο με το να το κρατάς αποθηκευμένο σε δροσερό, σκιερό μέρος.

Τί μπορεί να πάθεις αν τελικά το χρησιμοποιήσεις ενώ έχει λήξει; Εμείς θα σου προτείναμε να μην πάρεις αυτό το ρίσκο γιατί οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Το μικρότερο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι ότι δεν θα λάβεις την ανάλογη προστασία από τον ήλιο καθώς τα χημικά στοιχεία αλλοιώνονται. Υπάρχουν όμως και πιο σοβαροί λόγοι για να μην το χρησιμοποιήσεις. Η προαναφερθείσα αλλοίωση των χημικών στοιχείων θα κάνει κακή αντίδραση με το δέρμα σου προκαλώντας ενοχλήσεις ή και δερματική αλλεργία ενώ το χειρότερο σενάριο λέει ότι μπορεί να προκληθεί ακόμα και έγκαυμα. Ας είμαστε σίγουρες λοιπόν και ας επενδύσουμε σε ένα νέο αντηλιακό, με υψηλό δείκτη προστασίας και σωστό χρόνο λήξης.