Είναι αρκετά φυσικό για τα παιδιά να είναι σωματικά ενεργά όλη την ώρα. Τα μωρά χορεύουν, σκαρφαλώνουν, τεντώνουν τα πόδια τους ενώ τα μεγαλύτερα παίζουν και τρέχουν στην παιδική χαρά ή σε άλλες οργανωμένες δραστηριότητες. Πόση άσκηση, όμως, είναι αναγκαία; Πόση τους κάνει καλό;

Τα παιδιά 0-1 έτους ασκούνται σωματικά πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Αυτό περιλαμβάνει παιχνίδι στο πάτωμα και μπουσούλημα.

Τα παιδιά 1-5 ετών πρέπει να είναι σωματικά ενεργά για τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα, «μοιρασμένες» μέσα στο 24ωρο. Περιλαμβάνεται τρέξιμο αλλά και χοροπήδημα.

Τα παιδιά 5- 18 ετών θα έπρεπε να ασκούνται τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα υιοθετώντας μέτρια ή και έντονη σωματική δραστηριότητα. Καλό θα ήταν να ακολουθούν ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών τουλάχιστον 3 μέρες τη βδομάδα.

Η μέτρια σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι γρήγορο περπάτημα.

Η έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι τρέξιμο ή αθλήματα με τρέξιμο και γρήγορη ποδηλασία.

Οι ασκήσεις για ενδυνάμωση μυών και οστών είναι το τρέξιμο, το σκαρφάλωμα ή το άλμα.

Τα παιδιά που γυμνάζονται, τείνουν να τα πηγαίνουν καλά και σε άλλους τομείς της ζωής τους. Τους χαρίζει αυτοπεποίθηση και νιώθουν ότι ανήκουν κάπου. Χαλαρώνουν και κοιμούνται πιο εύκολα ενώ δείχνουν υψηλή συγκέντρωση στο σχολείο. Επιπλέον, μαθαίνουν να συνεργάζονται, να κάνουν εύκολα φίλους και να μοιράζονται.

Γυμναστείτε μαζί! Αν το παιδί δεν συμπαθεί τα ομαδικά αθλήματα, μπορείτε να το συνδυάσετε με τις βόλτες σε παιδική χαρά ή παιδότοπους, σε σπίτια φίλων ή και στον κήπο σας. Επίσης, μπορεί να στραφεί προς τα θαλάσσια αθλήματα, αν αγαπά τη θάλασσα, ή να ξεκινήσετε πεζοπορίες στο βουνό, τώρα που ο καιρός είναι καλός.

Γράψτε το σχόλιο σας