Το τελευταίο διάστημα, οι κάθε λογής έρευνες πέφτουν, όλο και πιο συχνά, «θύματα» της συνεχιζόμενης κυβερνητικής προπαγάνδας. Από τη μία, αποσιωπώνται οι «επιβλαβείς», από την άλλη, αναδεικνύονται, συνοδευόμενες μετ’ επαίνων, αποσπασματικά στοιχεία των επωφελών: Την ίδια ώρα που δημοσιοποιούνταν τα στοιχεία που πιστοποιούσαν την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, βάσει της μηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ, το Υπουργείο Οικονομικών «ανακάλυπτε» κάποιον δείκτη PMI, την θετική μεταβολή στις θέσεις εργασίας – να ‘ναι καλά η μερική απασχόληση – και την συνεχιζόμενη ανάπτυξη του…μεταποιητικού τομέα – άραγε που είναι τα υπόλοιπα αποτελέσματα;

Από την αποκρυβείσα έκθεση του ΙΟΒΕ, προκύπτει ότι περίπου 7 στα 10 νοικοκυριά τα βγάζουν πέρα μετά βίας, το 11% πληρώνει υποχρεώσεις από τις αποταμιεύσεις του και περίπου το 15% χρεώνεται για να τα καταφέρει.

Συνυπολογίστε στα παραπάνω δεδομένα ότι η έρευνα «έτρεξε» τον Μάρτιο, μήνα χωρίς νέες φορολογικές επιβαρύνσεις – π.χ. ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος. Το σημαντικότερο, όμως, της έρευνας είναι, νομίζω, αυτό που καταγράφει το ίδιο το Ίδρυμα ως συμπέρασμα:

Πέρα από τη «συνεχιζόμενη επίπτωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων», πέρα από την έλλειψη σαφήνειας και συναίνεσης ως προς τους όρους χρηματοδότησης της χώρας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος», το πλέον σοβαρό είναι το γεγονός πως «εξασθένισε κάθε επιχειρηματική προσδοκία».

Με άλλα λόγια, αναρωτιέμαι εάν τελικά η ελπίδα που… ερχόταν, πέθανε. Τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι χρήσιμα.

Κι αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Και να γυρίσουν πίσω τη χαμένη ελπίδα. Λύσεις υπάρχουν. Αυτή η κυβέρνηση, όμως, απλά δεν μπορεί.

H Σοφία Νικολάου είναι δικηγόρος (www.sofianikolaou.com)