Χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας καταλανικές σημαίες, κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης, μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ, στη Γερμανία, κατόπιν αιτήματος της ισπανικής δικαιοσύνης.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αυτονομιστικής οργάνωσης Επιτροπές Προάσπισης της Δημοκρατίας, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Ράμπλας, την κεντρική λεωφόρο της Βαρκελώνης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους» και «Ο Πουτζδεμόντ είναι ο πρόεδρός μας».

Ο Πουτζδεμόντ συνελήφθη στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία, μετά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι ισπανικές αρχές. Κατηγορείται για «στάση» και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών, όπως και άλλοι 12 αυτονομιστές πολιτικοί.

Όπως έγινε γνωστό από τις εισαγγελικές αρχές του Σλέσβιχ, θα οδηγηθεί τη Δευτέρα ενώπιον δικαστή στη Γερμανία. «Η ακρόαση αυτή έχει ως μοναδικό στόχο να εξακριβωθεί η ταυτότητα του συλληφθέντος. Το δικαστήριο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν στο Σλέσβιχ θα αποφασίσει στη συνέχεια αν ο κ. Πουτζδεμόντ θα πρέπει να κρατηθεί» μέχρι να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής του στην Ισπανία, ανέφερε η ανακοίνωση.

«Αυτό που μας κάνουν είναι υπερβολικό. Μας αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες επειδή ζητάμε ανεξαρτησία» είπε, με δάκρυα στα μάτια, μια διαδηλώτρια στη Βαρκελώνη, η 60χρονη καθηγήτρια Ρόσα Βέλα.

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πόλη, φωνάζοντας «Αυτή η Ευρώπη είναι ντροπή!».

Ο Πουτζδεμόντ έφυγε από την Ισπανία τον περασμένο Οκτώβριο, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μιας από τις πλουσιότερες περιοχές της Ισπανίας. Εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες με την ελπίδα ότι θα εξασφάλιζε τη στήριξη της Ευρώπης στον αγώνα του, κάτι όμως που δεν έγινε.

Die Welt: Ενδέχεται να ζητήσει άσυλο

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, η οποία επικαλείται πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας Neue Kiel, ο Πουτζδεμόντ εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση ασύλου στη Γερμανία.

«Aναμένεται να το πράξει, η αίτηση ασύλου εξετάζεται όπως και κάθε άλλη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης (BAMF)» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Ωστόσο οι πιθανότητες δεν είναι καλές, καθώς η «επιβολή του νόμου ή η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης υπερισχύει της διαδικασίας ασύλου» πρόσθεσε.

Τελικά, όμως, η απόφαση εναπόκειται στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ