Διπλωματικούς δεσμούς με σχεδόν 50 κράτη διατηρεί η Βόρεια Κορέα παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται συχνά ως τελείως απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Πίσω από τη φαινομενική απομόνωση της Βόρειας Κορέας βρίσκεται μια παράξενη ανωμαλία, το απροσδόκητα εκτεταμένο διπλωματικό της δίκτυο. Από την ίδρυσή του το 1948, το σταλινικό καθεστώς έχει συνάψει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με περισσότερες από 160 χώρες και διατηρεί 55 πρεσβείες και προξενεία σε 48 χώρες.

Ενας μικρότερος αλλά σημαντικός αριθμός κρατών – 25 συνολικά – διατηρεί διπλωματικές αποστολές στη Βόρεια Κορέα, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Βρετανία και η Σουηδία.
Η Κίνα και η Ρωσία, οι τότε κομμουνιστές μεγάλοι γείτονες, ήταν από τις πρώτες χώρες που συνήψαν διπλωματικές σχέσεις μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

Οι ΗΠΑ , όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, πιέζουν τώρα τον υπόλοιπο κόσμο να διακόψει τις σχέσεις με την «πυρηνική» Πιονγκγιάνγκ. Ανάμεσα στις χώρες που το έχουν κάνει είναι η Ισπανία, το Κουβέιτ, το Περού, το Μεξικό, η Ιταλία και η Μιανμάρ, που έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές ή τους διπλωμάτες τους.

Η Πορτογαλία, η Ουγκάντα, η Σιγκαπούρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Φιλιππίνες έχουν επίσης αναστείλει όλες τις σχέσεις. Αλλά πολλές αποστολές της Βόρειας Κορέας σε όλον τον κόσμο έχουν παραμείνει ανοιχτές για επιχειρηματικούς σκοπούς. Ορισμένες χώρες μάλιστα φαίνεται να ενισχύουν τις σχέσεις τους, ενώ η Πιονγκγιάνγκ συνεργάζεται με αρκετά αφρικανικά κράτη για κατασκευαστικά έργα και διεξάγει συνομιλίες για την ενέργεια και τη γεωργία με άλλα.

Αλλά οι διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα είναι βαθιά προβληματικές. Κατ’ αρχάς, μόνο έξι από τα 35 κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) – της διεθνούς οργάνωσης των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου – διατηρούν κάποια αποστολή στην Πιονγκγιάνγκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα. Ούτε η Ιαπωνία ούτε η Νότια Κορέα. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και ορισμένοι από τους στενότερους συμμάχους τους στην Ασία βασίζονται σε άλλες χώρες για τις λιγοστές πληροφορίες που προέρχονται από την Πιονγκγιάνγκ.

Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία, οι οποίες μοιράζονται ένα κτιριακό συγκρότημα εκεί, και μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους, ούτε έχουν κλείσει τις αποστολές της Βόρειας Κορέας στις πρωτεύουσές τους.

Το δίκτυο των διπλωματικών αποστολών της Βόρειας Κορέας στην Ασία, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική έχει καθοριστική σημασία για τη δημιουργία εισοδήματος, τόσο νόμιμου όσο και παράνομου, για το καθεστώς, και για την αποφυγή της συνεχώς διευρυνόμενης δέσμης των κυρώσεων.

in.gr