Το ποσό των 900 εκατομμυρίων ευρώ εξασφάλισε η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα διαχείρισης λυμάτων σε 169 οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν «Τα Νέα», πρόκειται για τους λεγόμενους οικισμούς Γ κατηγορίας ( με πληθυσμό πάνω από 2.000 και έως 15.000 κατοίκους). Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 385 τέτοιοι οικισμοί. Μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί τα έργα διαχείρισης σε 148 οικισμούς Γ κατηγορίας ενώ αναζητείται χρηματοδότηση για άλλους 47 οικισμούς. Επιπλέον, 21 οικισμοί θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές επεξεργασίας λυμάτων.

Αυτό έγινε την Τετάρτη γνωστό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας Αλέξης Χαρίσης και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Στη συνέντευξη, παραβρεθήκαν ακόμη ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Γιωργος Πατούλης και ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γιώργης Μαρινάκης.

Όπως ανέφερε, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, τα έργα επεξεργασίας λυμάτων έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από το 2005. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε καταδικαστεί τρείς φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ειδικότερα, για την Ανατολική Αττική, έχουμε πληρώσει – μετά από καταδίκη- εφάπαξ 10 εκατομμύρια ευρώ ( τον Οκτώβριο του 2015) και καταβάλλουμε 3,64 εκατομμύρια ευρώ κάθε εξάμηνο. Το πρόστιμο αυτό αφορά όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής ( Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι, Κορωπί, Παιανία, Αρτέμιδα, Σπάτα ).

Η δεύτερη καταδίκη αφορά το Θριάσιο Πεδίο. Εδω, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, υπάρχει ήδη εισήγηση για καταβολή εφάπαξ προστίμου ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ και 35.000 ευρώ κάθε μέρα.

in.gr