Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η έρευνα επιστρέφει στην Ελλάδα χαράσσοντας νέα «μονοπάτια»
Μια νέα γενιά επιστημόνων, πολλοί από τους οποίους εγκατέλειψαν θέσεις σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ξεκινούν σύντομα την έρευνά τους στη χώρα μας χαράζοντας τα νέα «μονοπάτια» της επιστήμης.

Η έρευνα επιστρέφει στην Ελλάδα χαράσσοντας νέα «μονοπάτια»

Η έρευνα επιστρέφει στην Ελλάδα! Μια νέα γενιά επιστημόνων, πολλοί από τους οποίους εγκατέλειψαν θέσεις σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ξεκινούν σύντομα την έρευνά τους στη χώρα μας χαράζοντας τα νέα «μονοπάτια» της επιστήμης.

Η έρευνα επιστρέφει στην Ελλάδα! Μια νέα γενιά επιστημόνων, πολλοί από
τους οποίους εγκατέλειψαν θέσεις σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού,
ξεκινούν σύντομα την έρευνά τους στη χώρα μας χαράζοντας τα νέα
«μονοπάτια» της επιστήμης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος»
, μια στρατιά νέων επιστημόνων έρχεται στη χώρα για να μας το ξαναθυμίσει το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων ερευνητών. Τα αποκλειστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» από την αξιολόγηση των νέων επιστημόνων που ζήτησαν και έλαβαν χρηματοδότηση από το νέο «ιερατείο» της έρευνας στην Ελλάδα, το ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας), δείχνουν ότι ένα 25% τουλάχιστον των νέων που πέρασαν τις… εξετάσεις θα κάνουν στην Ελλάδα έρευνα αιχμής, αφήνοντας μάλιστα θέσεις σε μεγάλα Ιδρύματα του εξωτερικού.

Επιστήμες της θάλασσας, αναγεννητική ιατρική, χρήση βλαστικών κυττάρων για τις νόσους της καρδιάς και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, big data, ρομποτική, οι «μαύρες τρύπες» και πόσο επηρεάζουν τους γαλαξίες, προϊστορική και κλασσική αρχαιότητα, μέχρι και μελέτη των fake news και η επίδρασή τους στις σύγχρονες κοινωνίες είναι μερικά από τα αντικείμενα των ερευνών που χρηματοδοτούνται για να γίνουν στην Ελλάδα.

34 εκατ. ευρώ σε 180 ερευνητικά προγράμματα

Τα παραπάνω βέβαια, αποτελούν μόνο την αρχή και είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έκανε στον τομέα της πολιτικής του ευθύνης ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας κ. Κώστας Φωτάκης που συγκρότησε το Ιδρυμα και εξασφάλισε τη χρηματοδότησή του.

«To Βήμα» αναζήτησε όλους τους επιστήμονες που επέβλεψαν τις προτάσεις για έρευνα και επέλεξαν τις καλύτερες για να χρηματοδοτήσουν μέσω του ΕΛΙΔΕΚ την έρευνά τους για τρία χρόνια. Συνολικά θα διατεθούν 34 εκατομμύρια ευρώ, που είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας που έγινε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε 180 ερευνητικά προγράμματα νέων επιστημόνων.

Εκείνο δε που είναι πραγματικά ελκυστικό για τους νέους επιστήμονες ώστε να έρθουν στην Ελλάδα και να κάνουν την έρευνά τους, όπως εξηγεί ο κ. Φωτάκης, είναι ότι για πρώτη φορά θα μπορέσουν να είναι και επιστημονικοί υπεύθυνοι στο πρόγραμμά τους. Δηλαδή να φτιάξουν μόνοι την ομάδα τους και να ηγηθούν αυτής. Κάτι το οποίο το νομικό πλαίσιο που ίσχυε στη χώρα μας απαγόρευε, καθώς στην Ελλάδα για να είσαι επιστημονικός υπεύθυνος μιας έρευνας θα έπρεπε να είσαι μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) ενός πανεπιστημίου.

«Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το ΕΛΙΔΕΚ», επισημαίνει ο κ. Φωτάκης, «παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο ξεκίνημά του, στήριξε με υποτροφίες 591 υποψήφιους διδάκτορες ανάμεσα σε 2.114 που υπέβαλαν αιτήσεις στην πρώτη προκήρυξη για υποψήφιους διδάκτορες. Σύμφωνα με τον προσωρινό κατάλογο αποτελεσμάτων αξιολόγησης των ερευνητικών έργων νέων επιστημόνων σε μεταδιδακτορικό επίπεδο, από τις 1.670 αιτήσεις υποψηφίων, οι 160 είχαν υποβληθεί από επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να υλοποιήσουν τα ερευνητικά έργα που προτείνουν».

«Τα πρώτα απτά δείγματα επιστροφής είναι γεγονός»

«Ηδη τα πρώτα απτά δείγματα επιστροφής νέων ελλήνων επιστημόνων στην Ελλάδα, αφού έχουν περάσει από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, είναι γεγονός» λέει ο διευθυντής του Ιδρύματος κ. Νεκτάριος Νάσικας. «Στόχος η δημιουργία ευκαιριών για διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας στην Ελλάδα, διεθνώς ανταγωνιστικής, στηριγμένης στο πολυτιμότερο αγαθό μας. Τους έλληνες επιστήμονες. Μας περιμένουν μόνο καλύτερες μέρες κινούμενοι σε αυτή την κατεύθυνση» καταλήγει.

in.gr

Only in

Το μεταναστευτικό, η Ακροδεξιά και η κρίση ταυτότητας της Ευρώπης

Όταν η πολυθρύλητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» μπαίνει για πολλοστή φορά στο «ζύγι» της δυστοπικής μικροπολιτικής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024