Δίχως τέλος μοιάζουν οι τραγωδίες φέτος στα βουνά της Ελλάδας, σε μια χειμερινή σεζόν που σημαδεύεται από δραματικές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού με αίσιο τέλος, αλλά και δυστυχήματα σε βαθιές χαράδρες και χιονισμένες πλαγιές.

Σύμφωνα με τα Νέα τον τελευταίο (μόλις) ενάμιση μήνα, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Ολυμπο, στη Βασιλίτσα Γρεβενών και στη Νάουσα, όπου προχθές σκοτώθηκε 21χρονος ενώ έκανε βραδινό σκι με φίλους του στο (κλειστό) χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια. «Το βουνό είναι ο κυρίαρχος, δεν χωρά απερισκεψία!» συμφωνούν οι έμπειροι ορειβάτες, τονίζοντας ότι «εκπαίδευση, εξοπλισμός και σωστή προετοιμασία» είναι το βασικό τρίπτυχο ασφαλείας για κάθε ορεινή δραστηριότητα.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Χρήστος Λάμπρης, ένας από τους πρώτους πιστοποιημένους εκπαιδευτές – οδηγούς της χώρας, σχολιάζει ότι το βουνό έγινε μόδα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να ξεφυτρώσει πλήθος ομάδων ή μεμονωμένων προσώπων που δεν προσφέρουν επαρκή καθοδήγηση και εκπαίδευση: «Επισήμως υπάρχουν περίπου 20 οδηγοί, αλλά αν ψάξει κανείς θα βρει γρήγορα 200»!

Οπως λέει, η εκπαίδευση – «και μάλιστα η συνεχής» – είναι ο απαράβατος κανόνας: «Το δεύτερο πιο σημαντικό είναι ο εξοπλισμός και η σωστή χρήση του και το τρίτο η προετοιμασία, ο καλός σχεδιασμός. Μη σκεφτόμαστε απλώς «παίρνω την παρέα και φύγαμε»». Για τον ίδιο, εξάλλου, «βαθμός επικινδυνότητας υπάρχει έτσι κι αλλιώς. Οσο σημαντική είναι η απόφασή μας να ξεκινήσουμε για το βουνό, άλλο τόσο είναι η απόφαση να επιστρέψουμε. Είναι λάθος να υπερβαίνουμε τα όριά μας χωρίς μέτρο, ειδικά σε απροσδόκητες καταστάσεις».

ΟΙ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ. Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2017, μετά τον θάνατο του 55χρονου Χρήστου Ανανιάδη σε δυστύχημα στον Ολυμπο, ο επιθεωρητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόρειας Ελλάδας Δημοσθένης Αναγνωστάκης έλεγε ότι «η ανάβαση σε ένα μεγάλο βουνό χρειάζεται μεγάλη προσοχή, προετοιμασία, εκπαίδευση και σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων μας. Ας μην προβάλλουμε μόνο τις περιπατητικές χαρές, αλλά και τους κινδύνους».

in.gr