Ενα μεγάλο τραπέζι και δέκα άτομα γύρω από αυτό. Κάποιοι γνωρίζονται μεταξύ τους, ορισμένοι άλλοι δεν έχουν συναντηθεί ποτέ. Τους συνδέει ένα πρόσωπο που δεν υπάρχει πια και – ποιος το ξέρει; – μπορεί και ποτέ να μην υπήρξε. Ο Ρομπ, με όνομα – φόρο τιμής στον Ρομπέρτο Τσούκο (ο αντιήρωας στο ομώνυμο έργο του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές) που έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία του, είναι ένας κατά συρροήν δολοφόνος και ενδεχομένως ένας επαναστάτης, ένας μεσσίας, σίγουρα ένας αρχηγός, ο οποίος ζωντανεύει μέσα από τις μονολογικές αφηγήσεις όσων σχετίστηκαν μαζί του με έμμεσο ή άμεσο τρόπο.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑgazino δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα γιατί το γεγονός ότι συγγραφέας του κειμένου, που έχει ανέβει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, είναι ο Ευθύμης Φιλίππου αποτελεί από μόνο του ένα πολύτιμο εχέγγυο και προϊδεάζει για μια θεατρική πράξη η οποία δεν θα περάσει απαρατήρητη. Τουλάχιστον. Με πολύ φρέσκια τη βράβευσή του στις Κάννες, μαζί με τον σταθερό συνεργάτη του Γιώργο Λάνθιμο, για το σενάριο της ταινίας «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού», ο Φιλίππου επανέρχεται μετά τα θεατρικά «Αίματα» και «Διάφορες επιλογές Πέτρος» να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Καραντζά, έναν νεαρό σκηνοθέτη με στέρεη προσωπική γλώσσα, σε μια συνεργασία που μοιάζει σαν προδιαγεγραμμένη από καιρό.

«Ο καθένας από τους χαρακτήρες δίνει τη δική του εκδοχή για τη ζωή και τη δράση του Ρομπ. Ανάλογα με την προσωπική του ανάγκη, μπορεί να τον αναγάγει σε ήρωα, να τον σηκώσει ψηλά, αλλά και να τον πατήσει κάτω. Ο καθένας φιλτράρει τον Ρομπ μέσα από τη δική του οπτική και τελικά είναι σαν να μη μιλάει για το ίδιο πρόσωπο με τους άλλους» εξηγεί η Εύη Σαουλίδου, μία εκ των δέκα εξαιρετικών ηθοποιών που έχουν κληθεί να συστήσουν στον κόσμο αυτόν τον αμφιλεγόμενο ήρωα.

in.gr