Τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες κάθε βράδυ είναι πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, όπως οι αρνητικές σκέψεις, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο ScienceDirect.

Επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Binghamton της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχολογίας Μέρεντιθ Κολες,, συσχέτισε την διάρκεια του ύπνου με τις επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις.

Οι συμμετέχοντες στο δείγμα εκτέθηκαν σε διαφορετικές φωτογραφίες που είχαν σκοπό να προκαλέσουν συναισθηματική αντίδραση και οι ερευνητές κατέγραψαν την συγκέντρωσή τους μέσω της κίνησης των ματιών.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι η τακτική διαταραχή του ύπνου σχετίστηκε με δυσκολίες στην απόσπαση του ατόμου από μια αρνητική πληροφορία. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι η ανεπάρκεια ύπνου εν μέρει βοηθειά τη συντήρηση των αρνητικών σκέψεων και την παρεμβολή τους στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

«Τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν μια τάση να κολλάνε σε σκέψεις και να έχουν υψηλό επίπεδο αρνητικών σκέψεων. Αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι δεν μπορούσαμε να τους αποσπάσουμε την προσοχή. Αυτό τους καθιστά ευάλωτους σε διάφορες ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη ή η αγχώδης διαταραχή», σημειώνει η Δρ Κόλες.

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν τη μελέτη με στόχο να εδραιώσουν περαιτέρω την ανεπάρκεια ύπνου στην εκδήλωση ή ύπαρξη των ψυχικών διαταραχών. Αν όντως ισχύει ο συσχετισμός, τότε ενδεχομένως η διαχείριση των ψυχικά πασχόντων να μπορεί να γίνει και μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου τους.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr