Πολλοί την χαρακτηρίζουν «παρία» στο θέμα της διπλωματίας. Μοιάζει απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, χωρίς καθόλου συμμάχους. Η άποψη αυτή, ωστόσο, φαίνεται να χάνει τον ισχύ της εάν σκεφτεί κανείς ότι η Βόρειος Κορέα έχει διπλωματικές διασυνδέσεις με σχεδόν 50 χώρες.

Από την ίδρυσή της, το 1948, έχει αναπτύξει σχέσεις με πάνω από 160 χώρες, ενώ διατηρεί πρεσβείες σε 55 από αυτές και προξενεία σε 49 έθνη, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου Lowy.

Ένας σημαντικός αριθμός κρατών, 25 στο σύνολο, έχουν διπλωματική παρουσία στη Β.Κορέα, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας και Σουηδίας.

Πρώτες χώρες που ανέπτυξαν διπλωματικές σχέσεις με την Πιονγιάνγκ ήταν οι Κίνα και Ρωσία, όμως πλέον καλούνται από τις ΗΠΑ να καταδικάσουν τις ενέργειες του Κιμ Γιονγκ Ουν και να ταχθούν υπέρ του καθεστώτος κυρώσεων σε βάρος της χώρας.

Άλλωστε, ο απομονωτισμός της Β. Κορέας ήταν από τα βασικά μηνύματα που έστειλε ο Τραμπ κατά την περιοδεία του στην Ασία.

Η Ρωσία, ωστόσο, ασκεί κριτική στην πολιτική των ΗΠΑ, προκρίνοντας την διπλωματική οδό για την εκτόνωση της κρίσης.

Δράση κατά της Β.Κορέας έχουν λάβει Ισπανία, Κουβέιτ, Περού, Μεξικό, Ιταλία και Μιανμάρ που έχουν απελάσει όλους τους πρεσβευτές και διπλωμάτες τους τελευταίους μήνες. Πορτογαλία, Ουγκάντα, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Φιλιππίνες, έχουν ακόμη κόψει δεσμούς με την Πιονγιάνγκ.

Ωστόσο, η βορειοκορεατική παρουσία είναι εμφανής ανά τον κόσμο. Ορισμένες χώρες, μάλιστα, συσφίγγουν τις σχέσεις τους με το καθεστώς. Ενδεικτικά, αρκετά αφρικανικά έθνη συνάπτουν συμφωνίες για κατασκευαστικά έργα, ενώ διεξάγονται συνομιλίες για θέματα όπως η ενέργεια και η γεωργία.

Οι χώρες που ποτέ δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρειο Κορέα ήταν οι ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, πράγμα που σημαίνει ότι στηρίζονται σε άλλες χώρες για να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με την Πιονγιάνγκ.

Οι πληροφορίες προέρχονται από Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία, χώρες που δεν έχουν βάλει στον πάγο την βορειοκορεατική διπλωματική παρουσία.

Το δίκτυο, πάντως, της διπλωματίας της Β.Κορέας σε Ασία, Ευρώπη και Μέση Ανατολή, αποτελεί και πηγή εσόδων, νόμιμων και παράνομων, για την Πιονγιάνγκ.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr