Αντιμέτωπος με την πλέον χαρακτηριστική έκφανση των εσωτερικών πολιτικών του αντιφάσεων βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκαλύπτεται από τους χειρισμούς και τις αντιδράσεις μετά την χορήγηση 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και από την νέα ανατροπή δεδομένων στην υπόθεση του Ελληνικού και το πάγωμα της επένδυσης στις Σκουριές.

Στελέχη της κυβέρνησης με προεξάρχοντα τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή επέλεξαν τις προηγούμενες ημέρες να προσέλθουν σε μία σύγκρουση με την αντιπολίτευση με αφορμή την άδεια εξόδου στον εκτελεστή της 17Ν.

Επανήλθαν έτσι σε ένα πεδίο αντιπαράθεσης για δήθεν πολιτικοϊδεολογικά ζητήματα και με φόντο πάντοτε την σχέση κυβέρνησης – Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτής της σύγκρουσης, αναδείχθηκε μία μείζων πολιτική ανακολουθία: Στην περίπτωση Κουφοντίνα η κυβέρνηση να νίπτει τας χείρας της, ενώ έναν μήνα νωρίτερα εξαπέλυε επίθεση στην Δικαιοσύνη για την μη αποφυλάκιση της Ηριάννας.

Η χορήγηση αδείας στον Κουφοντίνα, και κυρίως η στάση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται να αποτελέσει και αφορμή μίας γενικής αναθεώρησης των σχέσεων με τις ξένες κυβερνήσεις και ειδικώς με αυτήν των ΗΠΑ, όπου εσχάτως είχε παρατηρηθεί μια πρωτοφανής διάθεση συνεννόησης.

Έναν μήνα περίπου έπειτα από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον και τις θριαμβολογίες που το ακολούθησαν, ο πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έξοδο του Κουφοντίνα από την φυλακή, ενώ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε και επισήμως την ανησυχία του.

Όπως έγραψε στο Τwitter ο πρεσβευτής των ΗΠΑ: «Ενώνω τη φωνή μου με άλλες ανά την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα για την απογοητευτική απόφαση της άδειας ενός καταδικασμένου τρομοκράτη, δολοφόνου και ηγέτη της 17 Νοέμβρη. Οι δημοκρατίες μας βασίζονται στους ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς αλλά η σημερινή άδεια ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους».

Ακολούθησε η πρέσβης της Βρετανίας Κέιτ Σμιθ, η οποία έγραψε στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων».

Κατά τις εκτιμήσεις στελεχών της αντιπολίτευσης, η αντίδραση δεν αποκλείεται να συνιστά μία πρώτη ένδειξη γενικότερης επιφυλακτικότητας έναντι των πραγματικών προθέσεων και δυνατοτήτων πολιτικής μετάλλαξης της κυβέρνησης, λίγες μόλις ημέρες έπειτα από τα εγκωμιαστικά και επαινετικά σχόλια του ίδιου του κ. Πάιατ.

Η εξέλιξη έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει μία εντύπωση πολιτικής μεταστροφής και απομάκρυνσης από τις αντιλήψεις του παρελθόντος, είτε στο πολιτικό είτε στο οικονομικό πεδίο.

Συμπίπτει, όμως, και με την αρνητική τροπή που φαίνεται να παίρνει για μία ακόμη φορά η υπόθεση της κομβικής επένδυσης στο Ελληνικό (έπειτα από το πάγωμα και της επένδυσης στις Σκουριές), από την σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε η Lamda Development για την συνεχή κωλυσιεργία και την διαρκή ανατροπή των δεδομένων.

Κατά τον τρόπο αυτό, και ενώ κυβερνητικές πηγές εξακολουθούν να διακινούν θέσεις και να καλλιεργούν εντυπώσεις περί επιστροφής στην κανονικότητα, η πραγματικότητα για μία ακόμη φορά διαψεύδει την κυβερνητική προπαγάνδα.

Άγγελος Κωβαίος

in.gr