«Διαπιστώσαμε μέσα από έρευνα δέκα μηνών πως σε όλες τις κατηγόριες τροφίμων υπάρχει πρόβλημα ποιότητας και σε ένα μεγάλο βαθμό αλλοίωση ετικέτας» μας λέει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), καθηγητής κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης.

Η πρόσφατη ανακοίνωση που προκάλεσε αίσθηση τις τελευταίες ημέρες ήταν αποτέλεσμα συστηματικών ερευνών σε πάνω από χίλια διαφορετικά δείγματα τροφίμων όπως γαλακτοκομικά και αλλαντικά.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο το 64% των δειγμάτων για όλα σχεδόν τα προϊόντα βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση ενώ συγκεκριμένα στα αλλαντικά, ποσοστό 67% των δειγμάτων, η περιεκτικότητα σε νιτρώδη και νιτρικά βρέθηκε υψηλότερη κατά 150% του επιτρεπόμενου ορίου.

Ένα ακόμα στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι πως στα αναψυκτικά που έγινε έλεγχος η περιεκτικότητα του φυσικού χυμού σε ποσοστό 72% των δειγμάτων, βρέθηκε χαμηλότερη κατά 50% από το επιτρεπτό όριο.

Δείτε τι δηλώνει στο in.gr ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ

Από την άλλη πλευρά σε σημερινή του ανακοίνωση ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων αναφέρει πως ο «με αίσθημα ευθύνης, ο ΕΦΕΤ δηλώνει κατηγορηματικά ότι η εν λόγω αναφορά δεν απηχεί την πραγματικότητα, ενώ τα στοιχεία, με τον τρόπο που παρατίθενται, στερούνται της όποιας σοβαρής επιστημονικής θεώρησης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου των τροφίμων και στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης, στη χώρα μας διενεργούνται αρκετές χιλιάδες έλεγχοι (περισσότεροι από 80.000 σε επιχειρήσεις παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης τροφίμων και περισσότεροι από 20.000 σε προϊόντα μετά από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση). Οι έλεγχοι διενεργούνται μετά από ανάλυση κινδύνου και ανάδειξη προτεραιοτήτων, μέσω της υλοποίησης Προγραμμάτων ελέγχου σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξαγωγή συγκεντρωτικών και αξιόπιστων συμπερασμάτων».

Ορέστης Καρύπης

in.gr