Το θέμα της υποχρέωσης των πολιτών να εμβολιάζονται βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Σύμβουλοι ανέλυσαν τις νομικές συνέπειες μιας τυχόν υποχρεωτικής εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, όπως έχουν ήδη αποφασίσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, νομικοί της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέλυσαν τις νομικές συνέπειες που θα έχει μια απόφαση για υποχρεωτική εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, όπως προσφάτως αποφάσισε η Ιταλία με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με σύσταση της ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής ο εμβολιασμός αποτελεί ιατρική πράξη και υπόκειται στην ευχέρεια του ασθενή να τη δεχθεί ή όχι και στην περίπτωση του παιδιού ο γονιός καλείται να αποφασίσει υπέρ ή κατά.

Την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών απασχόλησε ιδιαιτέρως και το θέμα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας, ενόψει εποχικής γρίπης, καθώς γιατροί και νοσηλευτές γίνονται πολλές φορές άθελά τους αιτία για τη μετάδοση της νόσου μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών.

Σημειωτέον ότι, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων καθώς είναι ήδη διαθέσιμα 2,5 εκατομμύρια τεμάχια, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο αφορά τετραδύναμα και τα υπόλοιπα τριδύναμα εμβόλια.

Οι συνθέσεις των εμβολίων για τα στελέχη των ιών της γρίπης που αναμένεται να κυριαρχήσουν φέτος, είναι απολύτως ασφαλή, ξεκαθαρίζουν οι λοιμωξιολόγοι τονίζοντας όμως την αναγκαιότητα του έγκαιρου εμβολιασμού προκειμένου να αποτραπούν επιπλοκές απειλητικές για την υγεία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Πάντως, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υποστηρίζει σε έγγραφο που απέστειλε προς το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΦ και την ΗΔΙΚΑ ότι υπάρχει πρόβλημα με τη συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου καθώς δεν εμφανίζονται όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Ενημερωτικά φυλλάδια προς γονείς

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ελλάδα, σχεδιάζει την έκδοση και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων μέσω των σχολικών μονάδων στους γονείς.

Στόχος είναι να ενημερωθεί το οικογενειακό περιβάλλον για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τις επιπτώσεις από την άρνηση του εμβολιασμού, όχι μόνο σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο.

Σε πολλές χώρες, το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει γίνει αιτία να αρθεί το λεγόμενο φράγμα ανοσίας της κοινότητας που συνεπάγεται ο καθολικός εμβολιασμός, με αποτέλεσμα να είναι ο υπαρκτός ο κίνδυνος επιδημιών.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr