
Έξοδος από το μνημόνιο με… περιοριστικούς όρους
Η κυβέρνηση μπορεί να προετοιμάζεται από τώρα για τις γιορτές της εξόδου από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018, αλλά αυτό που θέλει να ξεχάσει είναι οι... περιοριστικοί όροι που επιβάλονται στη χώρα τουλάχιστον ως το 2022.
Η κυβέρνηση μπορεί να προετοιμάζεται από τώρα για τις γιορτές της εξόδου από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018, αλλά αυτό που θέλει να ξεχάσει είναι οι… περιοριστικοί όροι που επιβάλονται στη χώρα τουλάχιστον ως το 2022.
Στο πολιτικό της αφήγημα μπορεί να υπερτονίζει τον όρο «clean exit», δηλαδή «καθαρή έξοδος», αλλά σύντομα θα κληθεί να πεί τι σημαίνει αυτό. Κι όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές και όλοι όσοι παρακολουθούν από κοντά την οκταετή πλέον δοκιμασία της χώρας ξέρουν και τι κρύβει και τι σημαίνει αυτή η επιλογή.
Τρία πράγματα:
1. Η Ελλάδα δεν θα έχει χρηματοδότηση από πουθενά (ούτε από το ESM, ούτε από το ΔΝΤ) πλήν των αγορών.
2. Θα συνεχιστούν οι τριμηνιαίοι έλεγχοι από την τρόικα ή τους θεσμούς, όπως αρέσκεται να αποκαλεί τους επιτρόπους των δανειστών.
3. Θα πρέπει να τηρήσει πιστά τους όρους του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας που επιβάλουν το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμα να συγκρατηθεί κάτω από 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και να μειώνεται κάθε χρόνο ώστε σε μια εικοσαετία να υποχωρήσει από το 176% του ΑΕΠ στο 60% του ΑΕΠ.
Με άλλα λόγια τα επόμενα 20 χρόνια το χρέος θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά ένα ΑΕΠ…
- Η Μπέλα Χαντίντ αναβιώνει το στυλ της Τζέιν Μπίρκιν στις Κάννες με ένα φόρεμα 22.160 ωρών κεντήματος
- Προτάσεις του Δήμου Πάργας για δυο κτίρια της περιοχής
- Αχαρνές: Άνδρας κρεμάστηκε με σκοινί πάνω από τη γραμμή του Προαστιακού
- Live streaming η συνέντευξη Τύπου για το Final-4 της Euroleague
- Ομόφωνο ψήφισμα του Δ.Σ. Πειραιά στήριξης των συμβασιούχων εργαζομένων και των εργαζομένων της Δ.ΥΠ.Α
- Τσουκαλάς: Ο Δένδιας, άδειασε μεγαλοπρεπώς τον πρωθυπουργό για τα «ήρεμα νερά» – Η χώρα δεν έχει εθνική στρατηγική