Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Παναγιωτάκης: Υπάρχουν επισφάλειες και στους άλλους προμηθευτές ρεύματος
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης

Παναγιωτάκης: Υπάρχουν επισφάλειες και στους άλλους προμηθευτές ρεύματος

«Αξιοσημείωτη εμφάνιση του φαινομένου των επισφαλειών και στους άλλους προμηθευτές παρά το γεγονός ότι είχαν την ευχέρεια επιλογής της πελατείας τους», εντοπίζει ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, σχολιάζοντας την Τρίτη τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, το πρώτο εξάμηνο του 2017.

«Αξιοσημείωτη εμφάνιση του φαινομένου των επισφαλειών και στους άλλους προμηθευτές παρά το γεγονός ότι είχαν την ευχέρεια επιλογής της πελατείας τους», εντοπίζει ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, σχολιάζοντας την Τρίτη τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, από τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η επιχείρηση, διαπιστώνεται, παρά τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ (υποχρεωτικές δημοπρασίες πώλησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας φυσικής παράδοσης), στασιμότητα το τελευταίο 3μηνο. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, επανέλαβε την πρότασή του για το σωστό άνοιγμα της αγοράς, με τη διάθεση χαρτοφυλακίου πελατών. Όπως σημειώνει, «αναμένει τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία».

Σε κάθε περίπτωση, οι πωλήσεις της ΔΕΗ περιορίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 εξαιτίας της μείωσης του μέσου μεριδίου της στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας. Με όρους προϊόντος (ηλεκτρική ενέργεια) και όχι αριθμού πελατών, μειώθηκε σε 88,2% το πρώτο εξάμηνο του 2017 από 93,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Ειδικότερα, το μέσο μερίδιο αγοράς στο διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα περιορίσθηκε σε 85,5% τον Ιούνιο του 2017 από 90,3% τον Ιούνιο του 2016, ενώ το μέσο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ, ανά τάση, ήταν 98,6% στην Υψηλή Τάση, 66,6% στη Μέση Τάση και 90,6% στη Χαμηλή Τάση, έναντι 99,9%, 75,6% και 94,2% τον Ιούνιο του 2016.

Σε ότι αφορά στις εισπράξεις του 7μήνου του 2017 υπολείπονται μόλις 1,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016 (οπότε το μερίδιο της επιχείρησης στην αγορά ήταν μεγαλύτερο κατά περίπου 6% και δεν ίσχυε η έκπτωση του 15% στους συνεπείς πελάτες). Ωστόσο, αν και το πρόβλημα με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς δεν επιδεινώθηκε, παραμένει και, όπως σημειώνει ο κ. Παναγιωτάκης, απαιτείται πιο δραστική αντιμετώπιση. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται ότι θα προσληφθεί ο εξειδικευμένος σύμβουλος, με κάποια καθυστέρηση έναντι των αρχικών δεσμεύσεων της επιχείρησης.

Γενικότερα, καταγράφηκε μείωση του καθαρού χρέους του Ομίλου της ΔΕΗ, το οποίο _ εξαιρουμένης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. _ στις 30.06.2017 ήταν 3,8 δις ευρώ, μειωμένο κατά 519,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία την 31.12.2016.

Επίσης, παρατηρείται και περιορισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους πιστωτές της Μητρικής Εταιρείας κατά 83 εκατ. ευρώ _ 676 εκατ. ευρώ στις 30.06.2017 έναντι 759 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016.

Πάντως, όσον αφορά στα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο, υποχώρησαν στα 14,4 εκατ. ευρώ έναντι 57,1 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφοντας πτώση 74,8%.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε σημαντική ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας της Μητρικής Εταιρείας με το EBITDA να διαμορφώνεται στα 110,4 εκατ. ευρώ έναντι 56,1 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του έτους. «Σημαντική πίεση στην κερδοφορία της Εταιρείας συνεχίζουν να ασκούν εξωγενείς παράγοντες, όπως η χρέωση για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ και οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας. Χωρίς αυτούς τους παράγοντες το EBITDA του β΄ τριμήνου θα διαμορφωνόταν σε 188 εκατ. ευρώ», τονίζει ο κ. Παναγιωτάκης, επισημαίνοντας ότι η επιβάρυνση των προμηθευτών για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ έχει αρνητική επίδραση στο άνοιγμα της αγοράς.

Μείωση της ζήτησης

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές της χώρας, αυξήθηκε κατά 3,4% το πρώτο εξάμηνο του 2017, φτάνοντας στις 28.053 GWh έναντι 27.122 GWh το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, αύξηση η οποία οφείλεται κυρίως στις δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν εφέτος κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Η ζήτηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ συγκρίνοντας τα δύο τρίμηνα του 2017, η ζήτηση του β’ τριμήνου ήταν μειωμένη κατά 11,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Η συνολική ζήτηση (περιλαμβάνεται η ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγές και άντληση), αυξήθηκε κατά 5,6% καθώς καθ’ όλη την διάρκεια του εξαμήνου πραγματοποιήθηκαν αυξημένες εξαγωγές από Τρίτους μέσω των Βορείων Διασυνδέσεων προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, λόγω ελκυστικών τιμών των εκεί αγορών καθώς και της δυνατότητας εξαγωγής των δημοπρατούμενων ποσοτήτων μέσω “ΝΟΜΕ”.

Μειωμένη η υδροηλεκτρική παραγωγή

Αναφορικά με την υδροηλεκτρική παραγωγή, τον Ιανουάριο – εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης – απαιτήθηκε η υπερεκμετάλλευση των υδατικών αποθεμάτων των ταμιευτήρων, μετά από σχετικές αποφάσεις της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης.

Στη συνέχεια, περιορίστηκε η υδροηλεκτρική παραγωγή με στόχο να εξασφαλισθούν τα ελάχιστα δυνατά αποθέματα ενόψει της θερινής περιόδου. Έτσι, η υδροηλεκτρική παραγωγή σε επίπεδο εξαμήνου, παρουσίασε μείωση κατά 29,5%. Τα εξαιρετικά χαμηλά υδατικά αποθέματα στην αρχή του έτους σε σχέση με πέρυσι, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα μειωμένες υδρολογικές εισροές είχαν ως αποτέλεσμα τα αποθέματα στο τέλος Ιουνίου 2017 να διαμορφωθούν σε 2.160 GWh, δηλαδή μειωμένα κατά 21,7% έναντι του Ιουνίου 2016.

Τράτσα Μάχη

in.gr

Only in

Οι γυναίκες, ο φόβος της σεξουαλικής παρενόχλησης και ο «φόρος ασφάλειας»

Η ασφαλής επιστροφή στο σπίτι για ορισμένες γυναίκες κοστίζει ακριβά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024