Με την έλευση ενός νέου δεξαμενόπλοιου θα συνεχιστούν οι εργασίες απάντλησης και φόρτωσης των καυσίμων του ναυαγισμένου «Αγία Ζώνη ΙΙ» από το βυθό νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Η αλλαγή του πλοίου ήταν αναγκαστική, καθώς έληξαν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του πλοίου που επιχειρούσε μέχρι σήμερα, ενώ μετά το συμβάν με το «Αγία Ζώνη ΙΙ» το υπουργείο Ναυτιλίας δεν ανανέωσε προσωρινά (όπως γινόταν μέχρι τώρα) κανένα πιστοποιητικό.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου και υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός επιθεώρησε τις εργασίες απορρύπανσης που είναι σε εξέλιξη στις περιοχές του Αλίμου, του Ελληνικού και της Γλυφάδας.

Ο κ. Σαντορινιός υπογράμμισε πως η εικόνα παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ σημείωσε πως οι προσπάθειες θα ενταθούν στην περιοχή του Αστέρα Γλυφάδας καθώς εκεί το αποτέλεσμα παραμένει σταθερό.

Συντονιστικό: Μειώνεται η έκταση της μόλυνσης

Τα νέα στοιχεία που υπάρχουν για την πορεία της απορρύπανσης στις ακτές της Αττικής και στη θάλασσα του Σαρωνικού έδωσε στη δημοσιότητα το συντονιστικό όργανο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με αυτά, στην Ακτή Τζελέπη δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης, ενώ στη θαλάσσια περιοχή Ψυτάλλειας και εισόδου Λιμένα Πειραιά εντοπίστηκαν διάσπαρτοι, μικρού μεγέθους ιριδισμοί, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν.

Στη Σαλαμίνα έγιναν εργασίες αντιρρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν 30 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Παρατηρήθηκαν διάσπαρτες κηλίδες πετρελαιοειδών στον Όρμο Κακής Βίγλας και Γυάλας, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν.
Στη θαλάσσια περιοχή Περάματος, δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

Στη θαλάσσια περιοχή Ζέας δεν παρουσιάζεται επιφανειακή ρύπανση. Συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες αντιρρύπανσης από συνεργείο της αναδόχου εταιρείας στον «Όρμο Αφροδίτης» όπου παραμένει απορροφητικό φράγμα και λοιπά απορροφητικά υλικά. Μπροστά από την περιοχή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων πραγματοποιήθηκε εκτεταμένος καθαρισμός, ενώ συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά. Στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση «ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ», πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του αιγιαλού κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής.

Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Παραμένουν τα πλωτά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή, ενώ καθαρισμό επιχείρησε συνεργείο τεσσάρων ατόμων στη θέση Μπάτη Αλίμου.

Στη θαλάσσια περιοχή Ελληνικού η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερή και ικανοποιητική. Στην παραλία του Άγιου Κοσμά επιχείρησε ιδιωτικό συνεργείο 14 ατόμων. Μπροστά από το ΕΛΚΕΘΕ επιχείρησαν συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας έξι ατόμων και δύο βυτιοφόρα οχήματα, ενώ στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (Ε.Ν.Ο.Α.) επιχείρησαν δύο βυτιοφόρα οχήματα αναδόχου εταιρείας, συνεργείο καθαρισμού από την ακτή 29 ατόμων και παραμένει τοποθετημένο πλωτό φράγμα.

Στην θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (2η-3η -4η μαρίνα) η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχείρησαν συνεργείο συνολικά 43 ατόμων της αναδόχου εταιρείας, δέκα άτομα του Δήμου Γλυφάδας, δώδεκα εθελοντές και 40 Δόκιμοι Λιμενοφύλακες.

Στην εγκατάσταση “ARC-BALUX” η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερή. Επιχείρησαν 25 άτομα ιδιωτικής εταιρείας, τρία βυτία και πέντε αντλίες. Στα ανοιχτά του “ARC-BALUX” επιχείρησαν δύο αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ. και ένα αντιρρυπαντικό της αναδόχου εταιρείας.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης η κατάσταση κρίνεται σταθερή και ικανοποιητική. Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίστηκαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι εργασίες καθαρισμού των ακτών, από συνεργεία του Δήμου Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης. Στην περιοχή της Βουλιαγμένης δεν παρατηρήθηκε ρύπανση, ωστόσο παραμένουν προληπτικά τα πλωτά φράγματα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης “ASTIR BEACH” και εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος “ΑΣΤΕΡΑΣ”.

Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση, ενώ παραμένουν τα πλωτά φράγματα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “GRAND RESORT”.

Παράλληλα, αεροσκάφος του Λ.Σ., απογειώθηκε προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ Σαρωνίδας – Λαγονησίου – Βουλιαγμένης – Γλυφάδας – Ελληνικού – Πειραιά – ν. Σαλαμίνας και ν. Αίγινας. Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού Κόλπου δεν παρατηρήθηκε κανενός είδους θαλάσσια ρύπανση. Στο παραλιακό μέτωπο, από Σαρωνίδα μέχρι τον επιβατηγό λιμένα Πειραιά, δεν παρατηρήθηκαν πετρελαιοειδή κατάλοιπα. Στην περιοχή μεταξύ ναυαγίου – φράγματος ναυαγίου – Κυνόσουρας – Όρμου Σεληνίων παρατηρήθηκαν ζώνες ελαφρού ιριδισμού. Όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συνέχισαν να πραγματοποιούν συνεχώς εργασίες αντιρρύπανσης.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα μέσα που επιχείρησαν είναι τέσσερα αντιρρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ, ένα πλωτό του Λιμενικού Σώματος, 7 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΕΑ» της EMSA και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας τα οποία εκτελούν εργασίες ανάπτυξης, ευθέτησης πλωτών φραγμάτων και περισυλλογής.

in.gr