Σε μία απόφασή του που μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην αναζωπυρωθείσα προσφυγική κρίση -με επίκεντρο την Ιταλία- το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την Αυστρία και την Σλοβενία που αρνήθηκαν να δώσουν άσυλο σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις που είχαν μπει στη Ζώνη Σένγκεν από την Κροατία.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι, ασχέτως των εκτάκτων συνθηκών, βάσει του Δουβλίνου η πρώτη χώρα υποδοχής παραμένει αρμόδια και υπεύθυνη για αιτήματα διεθνούς προστασίας.

Η απόφαση ωστόσο επιτρέπει σε χώρες μέλη που το επιθυμούν να αποδεχθούν εθελοντικά πρόσφυγες (όπως στην περίπτωση της Γερμανίας το 2015), κρίνοντας πως το Δουβλίνο επιτρέπει την εξέταση αιτημάτων για άσυλο ακόμη κι από κράτος μέλος που δεν είναι υποχρεωμένο να το κάνει.

Η υπόθεση Αυστρίας-Σλοβενίας κατά Κροατίας αφορά δύο περιπτώσεις, έναν Σύρο και δύο αφγανικές οικογένειες, που είχαν μπει το 2016 στην Κροατία από τη Σερβία χωρίς την κατάλληλη θεώρηση.

Η Κροατία, εξαιτίας της πίεσης στα σύνορά της, είχε ανοίξει τα σύνορά της ώστε να επιτρέψει τη διέλευση από την επικράτειά της βορειότερα. Οι μεν αφγανικές οικογένειες πήγαν στην Αυστρία όπου και ζήτησαν άσυλο, ο δε Σύρος στη Σλοβενία.

Οι δύο χώρες όμως αρνήθηκαν, υποστηρίζοντας πως ήταν ευθύνη της Κροατίας να τους αναλάβει και τελικά η υπόθεση κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Με την απόφαση που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε υπέρ της Αυστρίας και της Σλοβακίας με το σκεπτικό ότι η άδεια διέλευσης από ένα κράτος-μέλος για ανθρωπιστικούς λόγους δεν το απαλλάσσει από την ευθύνη να εξετάσει εκείνο το αίτημα για άσυλο (όταν πρόκειται για την πρώτη χώρα εισόδου στη ζώνη Σένγκεν).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ