Η πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει περισσότερο συμβολική σημασία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

«Καλό θα ήταν να το έχουμε, αλλά εναπόκειται στην απόφαση ενός ανεξάρτητου ιδρύματος και δεν αφορά το πρόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά, με βάση την έκφραση ενδιαφέροντος που έχω διαπιστώσει, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές ακόμα και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση» πρόσθεσε ο υπουργός.

Προσδιόρισε δε χρονικά την έκδοση ομολόγων στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης παρέχει ελάφρυνση χρέους και μια πλατφόρμα για επενδύσεις και υποστήριξη για πρόσβαση στις αγορές. Υπογράμμισε τις θετικές τάσεις στην οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους στο ΑΕΠ, τον τουρισμό, τις εξαγωγές, τις επενδύσεις.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τόνισε: «Εφαρμόσαμε τις εργαλειοθήκες 1, 2, 3 του ΟΟΣΑ. Έχουμε περάσει ένα τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν μόνο 24 που απομένουν. Δεν ξέρω που υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, η απόδειξη είναι χειροπιαστή και σύντομα θα γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα».

Μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας

Η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία, η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η αντιμετώπιση του brain drain, η προώθηση της κοινωνικής και πράσινης οικονομίας, περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, τον οποίο παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Ουάσινγκτον από τον Σύλλογο Ελλήνων Εργαζομένων στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, η οποία, όπως είπε, επαναφέρει την εμπιστοσύνη, απελευθερώνει κεφάλαια για τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, συγκεκριμενοποιεί μία πορεία για την ελάφρυνση του χρέους και δηλώνει την υποστήριξη των δανειστών για να βγει η Ελλάδα στις αγορές.

Σημείωσε ότι οι τομείς που προσφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι, μεταξύ άλλων, ο εξειδικευμένος τουρισμός, η ακίνητη περιουσία, οι μεταφορές, η ενέργεια, η βιοτεχνολογία και η παραγωγή τροφίμων και τόνισε ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από την Κίνα και τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, όπως η συμφωνία με το Calamos Group για την Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της Philip Morris International.

Ακόμα, ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με νομισματική σταθερότητα, με ανταγωνιστικό κόστος εργασίας, με σημαντική γεωστρατηγική θέση, με σημαντικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και επιπλέον είναι μέλος οργανισμών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τα πλεονεκτήματα μίας ανεπτυγμένης οικονομίας και τις ευκαιρίες που συνήθως παρουσιάζονται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ αναφέρθηκε και στην άνθηση των νεοφυών επιχειρήσεων (startups).

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι ο νέος φορέας θα ενώσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και άλλους αντίστοιχους φορείς με διαθέσιμα κεφάλαια για να επιτύχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Σημείωσε ότι έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Την Τρίτη ο κ. Παπαδημητρίου συναντήθηκε, με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Συζητήθηκαν η συμφωνία στο Eurogroup, η κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως το προσφυγικό και οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ