Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς κρύβονται μέσα σε ρεύμα διαττόντων
Η βροχή των Ταυριδών ονομάζεται έτσι επειδή μοιάζει να πηγάζει από τον αστερισμό του Ταύρου

Δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς κρύβονται μέσα σε ρεύμα διαττόντων

Τσέχοι αστρονόμοι προειδοποιούν ότι μια ομάδα αστεροειδών που θα μπορούσαν δυνητικά να πέσουν στη Γη κρύβονται μέσα στο ρεύμα των διαττόντων αστέρων Ταυριδών.

Τσέχοι αστρονόμοι προειδοποιούν ότι μια ομάδα αστεροειδών που θα μπορούσαν δυνητικά να πέσουν στη Γη κρύβονται μέσα στο ρεύμα των διαττόντων αστέρων Ταυριδών.

Οι ερευνητές του Αστρονομικού Ινστιτούτου της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών, μαζί με αυστριακούς και σλοβάκους συναδέλφους τους παρουσιάζουν στην επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics παρατηρήσεις για τις Ταυρίδες που συλλέχθηκαν στην Ευρώπη στη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2015.

Η ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε πως στο ίδιο ρεύμα με τα μικρά μετέωρα (πεφταστέρια) υπήρχαν τουλάχιστον δύο αστεροειδείς διαμέτρου 200 έως 200 μέτρων, οι «2015 ΤΧ24» και «2005 UR». Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κατά πιθανότητα οι Ταυρίδες κρύβουν κι άλλους, ακόμη μεγαλύτερους αστεροειδείς.

Υπήρχε εξάλλου από παλιά η υποψία ότι το ρεύμα σωματιδίων που προκαλούν τη βροχή των Ταυριδών κρύβουν κινδύνους. Είχε μάλιστα προταθεί η θεωρία ότι η πτώσης αστεροειδών από το εν λόγω ρεύμα έφερε εποχές παγετώνων στο μακρινό παρελθόν.

Πιο πρόσφατα, ο αστεροειδής διαμέτρου περίπου 50 μέτρων που εξερράγη το 1908 πάνω από την Τουγκούσκα της Σιβηρίας, με δύναμη αντίστοιχη πυρηνικής βόμβας 20 μεγατόνων, πιθανώς ανήκε στις Ταυρίδες.

Οι Ταυρίδες αποτελούν το μεγαλύτερο ρεύμα μετεώρων στο εσωτερικό τμήμα του Ηλιακού Συστήματος και χωρίζονται κάθε χρόνο σε τουλάχιστον τέσσερις ξεχωριστές «βροχές» διαττόντων.

Πιθανώς δημιουργήθηκαν από τη διάσπαση ενός μεγάλου κομήτη πριν από περίπου 30.000 χρόνια.

Η νέα ομάδα των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών που ανακάλυψαν οι τσέχοι αστρόνομοι αφορά τις Νότιες Ταυρίδες, με τις οποίες ο πλανήτης μας διασταυρώνει την τροχιά του επί τρεις περίπου εβδομάδες κάθε λίγα χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «στη διάρκεια αυτών των περιόδων, είναι σημαντικά μεγαλύτερη η πιθανότητα σύγκρουσης με ένα μεγαλύτερο αντικείμενο διαμέτρου τουλάχιστον μερικών δεκάδων μέτρων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024