Μηνύματα αλληλοϋποστήριξης αντάλλαξαν μέσω Twitter ο Ιταλός τέως πρωθυπουργός και νέος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι με τον υποψήφιο για τη γαλλική προεδρία Εμανουέλ Μακρόν.

«Μπράβο Ματέο Ρέντσι. Βρίσκεται και εκείνος ‘Εn marche’. Mαζί αλλάζουμε την Ευρώπη, με όλους τους προοδευτικούς» έγραψε στο Twitter o Γάλλος.

Με τον τρόπο αυτό θέλησε να συγχαρεί τον Ρέντσι για την επιτυχία του στο χθεσινό ανοικτό συνέδριο του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, ψήφισαν σχεδόν δυο εκατομμύρια πολίτες.

Ο Ρέντσι έλαβε ποσοστό 70%, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο 19,5% και ο αριστερός περιφερειάρχης της Απουλίας Μικέλε Εμιλιάνο 10,5%.

Στον Μακρόν απάντησε χρησιμοποιώντας πάντα το Twitter, ο Ιταλός τέως πρωθυπουργός:

«Σε ευχαριστώ, αγαπητέ Εμανουέλ. Είμαστε στο πλευρό σου. Ζήτω η Γαλλία, ζήτω η Ευρώπη (την οποία ετοιμαζόμαστε να αλλάξουμε μαζί)» έγραψε ο Ρέντσι.

Ο τέως επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης μετέφρασε το σύνθημα του Μακρόν «En marche» στα ιταλικά και το χρησιμοποίησε για την εκστρατεία του στις κομματικές αυτές εκλογές.

Ο Σάντρο Γκότζι, άλλωστε, στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι και υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Τζεντιλόνι, μετέβη στο Παρίσι για τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών και με δηλώσεις του στην τηλεόραση της Rai τόνισε ότι οι δυο πολιτικοί άνδρες συνεργάζονται εδώ και καιρό.

Τόσο ο Ρέντσι όσο και ο Μακρόν τάσσονται κατά της επιβολής έκτακτης εισφοράς για τους μεγαλοεισοδηματίες, ενώ υποστηρίζουν τη μείωση των φόρων που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις.

O Ρέντσι έχει ήδη καταργήσει τον φόρο ιδιοκτησίας για την πρώτη κατοικία και βάσει του προγράμματός του, το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και ο Μακρόν, τουλάχιστον για το 80% των ακινήτων που είναι πρώτη κατοικία.

Υπάρχουν βέβαια και κάποια σημεία απόκλισης: ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία έχει δηλώσει πως εννοεί να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ο Ρέντσι δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα σε μια τέτοια παρέμβαση.

Στο οικονομικό πεδίο, τέλος, ο ηγέτης του «Εn Marche» έχει δεσμευθεί να μειώσει και το δημόσιο έλλειμμα της χώρας του.

Ο Ρέντσι, αντιθέτως, ζητά να καθυστερήσει η πορεία περαιτέρω μείωσης του ελλείμματος ώστε με μια στρατηγική επενδύσεων, να μπορέσει να περιοριστεί σημαντικά το δημόσιο χρέος. Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος είναι ήδη πολύ μικρότερο από εκείνο της Γαλλίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ