Ένα ακόμη σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έρχεται να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς στη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Pattern Recognition, αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν σύστημα που αναλύει τις ψηφιακές τραχηλογραφίες, διαγιγνώσκοντας την πάθηση εξίσου καλά ή και καλύτερα από τους γιατρούς.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λεχάϊ της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιστήμης των Υπολογιστών Σάρον Σιαολέι Χουάνγκ, υποστηρίζουν ότι το νέο διαγνωστικό εργαλείο δίνει πιο ακριβή αποτελέσματα από το τεστ Παπ και το τεστ για τον ιό HPV και με χαμηλότερο κόστος. Μάλιστα, σχεδιάζουν ήδη τις πρώτες κλινικές δοκιμές.

Το νέο σύστημα εκπαιδεύθηκε με την ανάλυση ενός μεγάλου αριθμού εικόνων ψηφιακής τραχηλογραφίας, μιας μη επεμβατικής τεχνικής φωτογράφησης του τραχήλου της μήτρας, που ανιχνεύει τυχόν επιθηλιακές νεοπλασίες, οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο.

«Οι τραχηλογραφίες έχουν μεγάλες δυνατότητες ως διαγνωστικό εργαλείο ιδίως στις φτωχές περιοχές, όπου οι κλινικές εξετάσεις, όπως τα τεστ Παπ και HPV είναι πολύ ακριβά για να γίνουν ευρέως διαθέσιμα», εξηγεί η Δρ Χουάνγκ.

Όμως έχουν εκφρασθεί αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των τραχηλογραφιών, ενώ συχνά οι γιατροί διαφωνούν για την ερμηνεία των εικόνων. Οι διαγνωστικοί αλγόριθμοι του νέου συστήματος αποσκοπούν ακριβώς στο να βελτιώσουν την ακρίβεια της οπτικής διάγνωσης.

Σύμφωνα με τη Δρ Χουάνγκ, «η μέθοδός μας παρέχει 10% καλύτερα αποτελέσματα από κάθε άλλη διαγνωστική μέθοδο, συμπεριλαμβανομένου του τεστ Παπ και των τεστ για HPV».

Ανάλογα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης -που έχουν εκπαιδευθεί να ερμηνεύουν βιοϊατρικές διαγνωστικές εικόνες με τη βοήθεια κατάλληλων αλγορίθμων- μπορούν μελλοντικά να αξιοποιηθούν σε απομονωμένες περιοχές ανεπτυγμένων χωρών και στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ