Όσοι ελπίζουν σε μια ανέφελη διαδρομή έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, με ολοκλήρωση της λεγόμενης παγκόσμιας συμφωνίας για μέτρα, χρέος και πλεονάσματα, υπάρχει ο κίνδυνος να διαψευστούν.

Σύμφωνα με Τα Νέα, παράγοντες με γνώση των διεργασιών προεξοφλούν ένα εντεινόμενο συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο τις επόμενες ημέρες, όσο πλησιάζουμε στη συνεδρίαση του Eurogroup, στο πλαίσιο του οποίου δεν αποκλείεται να ανακύψουν απαιτήσεις νέων μέτρων με σφραγίδα ΔΝΤ ακόμα και για το 2018.

Είναι το σκηνικό που ξορκίζει η κυβέρνηση, η οποία αυτή τη φορά βιάζεται να ψηφίσει μέτρα και δυνητικά αντίμετρα προκειμένου να διεκδικήσει λύση για το χρέος.

Προς το παρόν, πρόσθετες απαιτήσεις το Ταμείο δεν έχει εγείρει.

Το σενάριο της παγκόσμιας συμφωνίας στις 22 Μαΐου, όμως, έχει αρχίσει για μια ακόμα φορά να θολώνει. Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο η συμφωνία για το χρέος να κλείσει τον Ιούνιο, καθώς ΔΝΤ και Βερολίνο δεν αποκλείεται να τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα, προκειμένου να επιβάλουν ο καθένας τους δικούς του όρους.

Το σενάριο της λύσης μετά τον Σεπτέμβριο των γερμανικών εκλογών, παρότι δεν μπορεί να αποκλειστεί, θεωρείται περιορισμένων πιθανοτήτων.

Σε αυτό το ενδεχόμενο κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος της μη λύσης ακόμα και εάν η Ελλάδα κατάφερνε με ίδιους πόρους να πληρώσει τα 7 δισ. ευρώ του Ιουλίου.

Προς το παρόν το τοπίο παραμένει ασαφές. Το ΔΝΤ διεκδικεί, μετά την εξασφάλιση των «μεταρρυθμίσεων» με περικοπές 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις και 1,8 δισ. ευρώ αυξήσεις φόρων, πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ το συντομότερο δυνατό (τρία χρόνια με 3,5% το ιδανικό ή πέντε χρόνια το συμβιβαστικό σενάριο μετά το 2018) και ριζική διευθέτηση χρέους.

Το Βερολίνο επιδιώκει να συνεχίσει στον δρόμο προς τις κάλπες να εκπέμπει το πολιτικό μήνυμα ότι οι Ελληνες συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά τα δανεικά από την ευρωζώνη.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ