Στο γνωστό δίλημμα «συνέχεια ή πολιτική αλλαγή» που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στη Νότιο Αμερική, καλούνται να απαντήσουν και οι πολίτες του Ισημερινού.

Ο Λένιν Μορένο -νικητής του πρώτου γύρου και εκλεκτός του προέδρου Κορέα- δίνει τη μάχη με τον Γκιγιέρμο Λάσο της κεντροδεξιάς.

Στον πρώτο γύρο ο Μορένο έλαβε το 38,8% των ψήφων και ο Λάσο το 28,5%. Ο πρώτος θα είχε εκλεγεί χωρίς την ανάγκη β’ γύρου αν είχε λάβει τουλάχιστον 40% με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο.

Η εποχή Κορέα ξεκίνησε στον Ισημερινό (ή Εκουαδόρ) το 2007 σε μια εποχή που στις περισσότερες χώρες της Νοτίου Αμερικής επικρατούσαν ή είχαν ήδη επικρατήσει κεντροαριστεροί πρόεδροι: στη Βραζιλία ο «Λούλα» ντα Σίλβα, στην Αργεντινή το ζεύγος Κίρσνερ, στη Χιλή η Μισέλ Μπατσελέτ, ο Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα, ο Μοράλες στην Βολιβία.

Η εποχή αυτή μοιάζει να έχει τελειώσει ή να τελειώνει: σε αρκετές χώρες έχουν επικρατήσει κεντροδεξιοί πρόεδροι -η Βραζιλία και η Αργεντινή είναι τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ο 63χρονος Λένιν Μορένο έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τις «αριστερές πολιτικές» του Κορέα, αλλά σε πιο συμφιλιωτικούς τόνους.

Ο Λάσο πανηγύρισε το γεγονός ότι θα διεκδικήσει την προεδρία στον δεύτερο γύρο. Έχει λόγους να είναι αισιόδοξος, καθώς υπάρχει τουλάχιστον μία δεξαμενή ψήφων: στην τρίτη θέση βρέθηκε η δημοσιογράφος Σίντια Βιτέρι με 16%, επικεφαλής ενός κεντροδεξιού κόμματος.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο Λάσο κερδίσει τις εκλογές θα υπάρξουν εξελίξεις και στο ζήτημα του Τζούλιαν Άσανζ των Wikileaks, ο οποίος ζει μόνιμα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο: έχει ξεκαθαρίσει ότι ως πρόεδρος θα ζητήσει από τον Άσανζ να εγκαταλείψει το κτίριο εντός 30 ημερών.

Ο Λάσο -πρώην τραπεζίτης- θέλει μια οικονομία περισσότερο φιλελεύθερη και ανοικτή στο διεθνές περιβάλλον και στοχεύει να ενώσει όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης γύρω από την υποψηφιότητά του για την πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Όσο για τον Ραφαέλ Κορέα, έχει ανακοινώσει ότι θα «μεταναστεύσει» στο Βέλγιο για να ζήσει με την Βελγίδα σύζυγό του. Το είχε ανακοινώσει καιρό τώρα στους συμπολίτες του: «Για να ξεκουραστώ και για να ξεκουραστεί η χώρα από εμένα».

Δεν αποκλείεται βέβαια να επανέλθει.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ