Ένα νέο τρόπο διάκρισης πότε είναι αναγκαία η χορήγηση αντιβιοτικών ή όχι βρήκαν αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο EBioMedicine.

Ερευνητές του συστήματος υγείας Duke Health υποστηρίζουν ότι η ρινική βλέννα μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν πιο εύστοχα πότε είναι αναγκαία η χορήγηση αντιβιοτικών σε ασθενείς με αναπνευστικές λοιμώξεις.

Συγκεκριμένα, εντόπισαν μια ομάδα 25 πρωτεϊνών που όταν εντοπίζονται σε συγκεκριμένες ποσότητες στην ρινική βλέννα και τον ερεθισμένο λαιμό του ασθενή, μπορούν με ακρίβεια 86% να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για ιογενή λοίμωξη.

Οι επιστήμονες μόλυναν 88 υγιείς εθελοντές με ένα κοινό στέλεχος του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης και συνέλεξαν υγρά από τις ρινικές τους κοιλότητες.

Ορισμένοι εθελοντές δεν νόσησαν, αλλά όσοι νόσησαν είχαν μια διακριτή ομάδα 25 πρωτεϊνών στην μύτη τους. Αυτό κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα γρήγορο μη επεμβατικό τεστ για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, το οποίο θα μπορεί να γίνεται στο ιατρείο.

Η γρήγορη διάκριση μιας ιογενούς λοίμωξης ενδεχομένως να συντελέσει στον περιορισμό της μη αναγκαίας χρήσης των αντιβιοτικών και στη αναχαίτιση της αύξησης της αντίστασης στα αντιβιοτικά που απειλεί την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου.

«Στο παρελθόν είχαμε επικεντρώσει τις έρευνες μας στην αναγνώριση του παθογόνου μέσω δειγμάτων αίματος ή άλλου γενετικού υλικού. Η νέα προσέγγιση πάει ένα βήμα πιο πέρα, δηλαδή στην αντίδραση που προκαλεί το παθογόνο στον οργανισμό του ασθενή», σχολιάζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Τομας Μπερκ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr