Μήνυση για δυσφήμηση μέσω του Διαδικτύου υπέβαλε σε βάρος του Facebook ένας σύρος πρόσφυγας στη Γερμανία για selfie που είχε βγάλει το 2015 με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, έχοντας καταλήξει να στοχοποιείται ενάμιση χρόνο αργότερα για ένα έγκλημα με το οποίο δεν είχε καμία σχέση.

Ο νεαρός που απεικονίζεται στη selfie είχε χαρακτηριστεί δήθεν ως ένας από εκείνους που καταζητούνταν για πυρπόληση αστέγου στο Βερολίνο τη νύχτα των Χριστουγέννων.

Δεν ήταν μεταξύ των δραστών, οι οποίοι εντοπίστηκαν από την αστυνομία, και ο συνήγορός του υπέβαλε στο Βούρτσμπουργκ μήνυση σε βάρος ενός χρήστη του Facebook και στο ίδιο το κοινωνικό δίκτυο με την κατηγορία της δυσφήμησης.

H επίμαχη selfie είχε τραβηχτεί το φθινόπωρο του 2015, όταν η Μέρκελ είχε επισκεφθεί χώρο με πρόσφυγες που είχαν φτάσει από τον λεγόμενο Βαλκανικό Διάδρομο (ήταν η δεύτερη «διασημότερη» από τις φωτογραφίες που είχαν διαδοθεί).

Οι φωτογραφίες εκείνες εξαρχής είχαν γίνει, μαζί με την φράση της καγκελαρίου «θα τα καταφέρουμε» για την αποδοχή σύρων προσφύγων, σύμβολο της στάσης του Βερολίνου απέναντι στο προσφυγικό. Ταυτόχρονα, είχαν και τα δύο γίνει επίσης ιδιαίτερα προσφιλής λαβή σε όσους επέκριναν την στάση της καγκελαρίου -αναρτώντας τα σαρκαστικά ως επίκριση αυτού που κατήγγειλαν ως «στάση ανοικτών πυλών».

Το «θα τα καταφέρουμε» ήταν μία φράση που η Μέρκελ δεν προέφερε ξανά με τα περιστατικά της περυσινής Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, ενώ οι selfie ήταν αγαπημένη γαρνιτούρα ακόμη σε και διαδηλώσεις της Pegida που κατέληξε γρήγορα συγκοινωνούν δοχείο του κόμματος AfD.

Η επίμαχη selfie διαδόθηκε ξανά μετά τα Χριστούγεννα στο Facebook και άλλα κοινωνικά δίκτυα σε συνδυασμό με την φωτογραφία ενός από τους δράστες της πυρπόλησης του αστέγου (τα πρόσωπά τους είχαν καταγραφεί σε κάμερες).

Μία τυπική ανάρτηση που την συνόδευε ήταν, όπως μεταξύ άλλων σημειώνει το Spiegel: «Έβαλαν φωτιά σε άστεγο. Η Μέρκελ είχε βγάλει το 2015 selfie με τον δράστη!». Το νόημα είναι σαφές -η φωτογραφία υποτίθεται πως έδειχνε ότι η Μέρκελ κυριολεκτικά υποδέχθηκε με χαρά εγκληματίες.

Η εικασία (η οποία προφανώς δεν ξεκίνησε από τίποτε παραπάνω πέραν των «διερευνητικών ικανοτήτων» χρηστών του Διαδικτύου) πως είχε σχέση με το περιστατικό είναι μεν αβάσιμη, φάνηκε όμως για άλλη μία φορά πως εκείνες οι φωτογραφίες διατηρούν στο ακέραιο την αξία τους για κινήματα όπως το Pegida.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ