Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ συχνά κόκκινο κρέας κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν εκκολπωματίτιδα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Gut. Ωστόσο, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με πουλερικά ή ψάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Η εκκολπωματίτιδα εμφανίζει αύξηση τα τελευταία χρόνια, ιδίως μεταξύ των νεότερων ανθρώπων. Περίπου το 4% των ασθενών εμφανίζουν σοβαρές ή μακρόχρονες επιπλοκές.

Σχετικά λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις αιτίες της πάθησης, η οποία έχει συσχετισθεί με το κάπνισμα, τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), τη σωματική αδράνεια και την παχυσαρκία. Οι διατροφικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα, κάτι που προσπαθεί να κάνει η νέα μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Δρ Αντριου Τσαν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, ανέλυσαν στοιχεία για 46.500 άνδρες, 40-75 ετών, από τους οποίους οι 764 εμφάνισαν εκκολπωματίτιδα σε βάθος 26ετίας, συσχετίζοντας τις διατροφικές συνήθεις με την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης.

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας, έτειναν επίσης να χρησιμοποιούν συχνότερα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα, να καπνίζουν περισσότερο και να ασκούνται λιγότερο. Αντίθετα, όσοι έτρωγαν περισσότερο κρέας πουλερικών και ψάρια, κάπνιζαν λιγότερο, ασκούνταν περισσότερο και έπαιρναν συχνότερα ασπιρίνη παρά ΜΣΑΦ.

Τελικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι άνδρες έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, είχαν κατά 58% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εκκολπωματίτιδας. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για όσους έτρωγαν σχεδόν κάθε μέρα κόκκινο κρέας (έξι μερίδες την εβδομάδα) και για όσους έτρωγαν κυρίως φρέσκο, μη επεξεργασμένο κρέας. Η ηλικία και το βάρος δεν φάνηκε να παίζουν ρόλο.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι με ποιό τρόπο το κόκκινο κρέας σχετίζεται με την εκκολπωματίτιδα, γι’ αυτό τόνισαν ότι το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν πάντως δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένη παρουσία φλεγμονωδών χημικών ουσιών, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη. Δεν αποκλείεται επίσης στον βιολογικό μηχανισμό να εμπλέκονται τα εντερικά βακτήρια. Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος μεταβάλλει τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος και αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να έχει συνέπειες για το έντερο, ευνοώντας την ανάπτυξη των εκκολπωμάτων (προβολών του τοιχώματος του παχέος εντέρου, που μοιάζουν με θύλακες).

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ