Τη βαρυσήμαντη δήλωση ότι «θα κλείσουν φαρμακεία λόγω των ελλείψεων σε φάρμακα και εμβόλια» έκανε σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά των φαρμακευτικών εταιρειών και του υπουργείου Υγείας με αφορμή την επικείμενη απελευθέρωση των τιμών των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και εξήγγειλε την ίδρυση Παρατηρητηρίου Τιμών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ εξήγησε ότι θα κλείσουν φαρμακεία όχι μόνο λόγω της υπερφορολόγησης των φαρμακείων και του αργού ρυθμού εξόφλησης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, αλλά λόγω των σημαντικών ελλείψεων σε βασικά φάρμακα και εμβόλια.

«Η αύξηση των παράλληλων εξαγωγών και ο υποεφοδιασμός της αγοράς ευθύνονται για τις ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων στην Ελλάδα. Στην ΕΕ ‘έλλειψη’ σημαίνει απουσία του σκευάσματος για 48 ώρες. Στη χώρα μας επί 7-8 μήνες λείπουν βασικά και αναντικατάστατα φάρμακα και κανείς δεν κάνει τίποτα. Δεν ισχύει αυτό που λέει το υπουργείο Υγείας για προσωρινές ελλείψεις. Παντού στην Ευρώπη υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και εμβολίων γιατί οι εταιρείες παραδίδουν εκεί που πληρώνονται άμεσα και μετά σε χώρες, όπως η Ελλάδα που τελεί σε δημοσιονομική ανασφάλεια. Πρέπει να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη αν θέλουμε να έχουμε φάρμακα στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία» τόνισε ο κ. Λουράντος.
Μάλιστα με αφορμή τις ελλείψεις σκευασμάτων στη Λέσβο πρόσφατα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου και α’ αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς συμπλήρωσε ότι «το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και δεν αφορά μία συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία αλλά και άλλες». Να σημειωθεί ότι προ ημερών, ο ΦΣΛ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline, ενώ προέβη και σε σχετική καταγγελία στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων λόγω των ελλείψεων που αντιμετωπίζει το νησί σε βασικά φάρμακα και εμβόλια.


Παρατηρητήριο Τιμών για τις αυξήσεις στα ΜΥΣΥΦΑ

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά κατά των φαρμακευτικών εταιρειών και του υπουργείου Υγείας με αφορμή την απελευθέρωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ από 1/1/2017 και εξήγγειλε την ίδρυση Παρατηρητηρίου Τιμών.

Ο κ. Λουράντος είπε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους φαρμακοποιούς ως «Δούρειο Ίππο» για να αυξήσει τις τιμές στα ΜΥΣΥΦΑ, βάσει της απελευθέρωσης που θεσμοθετήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και υλοποιείται από την σημερινή.

«Θέλουν στη συνείδηση του πολίτη ο φαρμακοποιός να γίνει ο κακός της υπόθεσης αφού όταν πια αυξηθούν οι τιμές, εσείς οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ θα υπερθεματίζεται για το όφελος που θα έχει ο πολίτης αν τα ΜΥΣΥΦΑ πάνε στα σουπερ μαρκετ και ότι ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών τους. Το ίδιο έχει γίνει και με το 1 ευρώ ανά συνταγή που εισπράττεται υπέρ ΕΟΠΥΥ και δεν πάει στην τσέπη του φαρμακοποιού, όπως νομίζει ο πολίτης» υποστήριξε ο κ. Λουράντος.

Πρόσθεσε ακόμα ότι, οι φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν ΜΥΣΥΦΑ έχουν και συνταγογραφούμενα φάρμακα, πράγμα που σημαίνει ότι «με τις αυξήσεις τιμών στα ΜΥΣΥΦΑ πάνε να ρεφάρουν για τις απώλειες που έχουν από τις συνεχείς μειώσεις στα συνταγογραφούμενα».

Θέλοντας να προϊδεάσει για το τί περιμένει τον πολίτη με τη νέα χρονιά στη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων παρουσίασε σειρά παραδειγμάτων, σύμφωνα με τα οποία συσκευασία φυσικών δακρύων που πριν τρεις μήνες κόστιζε 3,10 ευρώ, σήμερα έχει 6,10 ευρώ. Σπρέυ για την ρινική αποσυμφόρηση από 3,36 ευρώ σήμερα πωλείται 4,94 ευρώ. «Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβαίνει με τη νέα χρονιά, που οι εταιρείες ανεξέλεγκτα θα καθορίζουν τις τιμές πώλησεις των ΜΥΣΥΦΑ χωρίς ουσιαστικά να προσφέρουν τίποτα περισσότερο στους καταναλωτές», εξήγησε ο κ. Λουράντος.

Αναφερόμενος στη διεύρυνση των δικτύων διανομής των φαρμάκων, ο πρόεδρος του ΠΦΣ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη στην Ελλάδα, καθώς «η Ελλάδα πανευρωπαϊκά έχει το καλύτερο δίκτυο φαρμακείων. Ακόμα και στο μικρότερο χωριό, στο πιο απομακρυσμένο νησί, υπάρχει φαρμακείο. Τι θέλετε δηλαδή, να γίνουμε Γερμανία, που φαρμακεία υπάρχουν μόνο στις μεγάλες πόλεις;» είπε.

Και συμπλήρωσε ότι «το φαρμακείο στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη είναι συνδεδεμένο με την πρωτοβάθμια φροντίδα, η οποία του παρέχεται δωρεάν. Ο φαρμακοποιός στην Ελλάδα δεν πληρώνεται για την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ή τον εμβολιασμό, όπως κάνουν συνάδελφοι μας στην Αγγλία. Αντιθέτως, στο σουπερ μαρκετ πάμε για να καταναλώσουμε όχι για να πάρουμε φάρμακα σε αθρόες ποσότητες με τους κινδύνους που απορρέουν για την υγεία από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαρμάκων».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr