Οι κόκκινες γραμμές και η τακτική Λευκωσίας και Αθηνών στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, βάση συζήτησης αποτέλεσαν η πρόταση του Ν.Αναστασιάδη για ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης μετά τη λύση, χωρίς τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, καθώς και το έγγραφο του Νίκου Κοτζιά, που ζητά κατάργηση των εγγυήσεων και διατυπώνει κάποιες ιδέες για την επόμενη μέρα της λύσης.

«Είμαστε στην ίδια γραμμή απόλυτα ταυτισμένοι και συνεχίζουμε το διάλογο για να ολοκληρώσουμε τις τελικές μας θέσεις» δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σήμερα, Πέμπτη, θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τόσο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο πρόεδρος της Κύπρου φέρεται να επενδύει στις Βρυξέλλες τόσο για συμμετοχή της ΕΕ στη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη, όσο και για τη στήριξη των θέσεων της Λευκωσίας για το ζήτημα της ασφάλειας.

«Έχουμε εμπειρία από διαπραγμάτευση» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι«είδαμε όλα τα σενάρια και έχουμε κάνει τις προβλέψεις μας».

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Ν.Αναστασιάδης αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδηςεπιδιώκει να εξασφαλίσει την έκφραση πολιτικής βούλησης από επίσημα κοινοτικά χείλη, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, γύρω από το ζήτημα συμμετοχής των Βρυξελλών στη Διάσκεψη της Γενεύης.

Όπως, σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου, τόσο η Άγκυρα όσο και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί«προσγείωσαν τις προσδοκίες της ΕΕ για ουσιαστική εμπλοκή στη τελική φάση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού»,όπως χαρακτηρίζουν τη Διάσκεψη.

Ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και ο Μ.Ακιντζί, στις πρόσφατες επαφές του στις Βρυξέλλες με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τη Φεντερίκα Μογκερίνι, διεμήνυσαν ότι η τουρκική πλευρά «θα μπορούσε να δεχθεί την παρουσία της ΕΕ στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, όχι όμως και τη συμμετοχή της στο ίδιο τραπέζι με τις δύο κοινότητες και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Άγκυρα και Ακιντζί υποστήριξαν ότιενδεχόμενη διεύρυνση των συμμετεχόντων στη διάσκεψη, θα καταστήσει περίπλοκες τις συζητήσειςκαι συνεπώς, θα δυσχεράνει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Ως εκ τούτου, η τουρκική πλευρά πρότεινε να εκπροσωπηθεί η ΕΕ στη Διάσκεψη, παραμένοντας ωστόσο σε κάποιον άλλο χώρο από αυτόν που θα βρίσκονται οι «5». Εάν και εφόσον απαιτηθεί η τεχνογνωσία της ΕΕ για ζητήματα που άπτονται της εναρμόνισης ή του κεκτημένου, τότε θα ζητηθεί η άποψή της, «διαβεβαίωσε» η τουρκική πλευρά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ