Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εγκαινιάζει την εκθεσιακή ενότητα «Ένα σπίτι για ένα μουσείο: Η ιστορία του κτηρίου» την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 στις 20.00.

Η νέα ενότητα είναι αφιερωμένη στη μακρόχρονη και σημαντική ιστορία του κτηρίου. Πριν στεγάσει το Μουσείο (1987), το κτήριο λειτούργησε ως κατοικία, χώρος εργασίας, γυμνάσιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, διδασκαλείο, στρατώνας πεζικού, ταβέρνα, κατοικία προσφύγων και μεταναστών. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα σπίτια κάτω από την Ακρόπολη που χρονολογούνται πολύ πριν από τον 18ο αιώνα.

Η έκθεση εστιάζει τόσο στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του κτηρίου που διαμορφώνεται την περίοδο που κατοικείται από τον επιφανή αρχιτέκτονα Σταμάτιο Κλεάνθη (1802-1862), όσο και στις ιστορίες των απλών ανθρώπων που φιλοξένησε κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν τρισδιάστατη απεικόνιση των φάσεων κατασκευής του κτηρίου, αποσπάσματα από συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι τελευταίοι ένοικοί του, καθώς και φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τεκμήρια της ζωής τους στο χώρο.

Η ενότητα «Ένα σπίτι για ένα μουσείο: Η ιστορία του κτηρίου» αναδεικνύει πτυχές της ιστορίας του που δεν έχουν παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό μέχρι σήμερα και αποτελεί μέρος της μόνιμης έκθεσης.

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, 105 56 Πλάκα) στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο που είναι γνωστό ως «Οικία Κλεάνθους» ή «Παληό Πανεπιστήμιo». Η ιστορία του κτηρίου χάνεται πολύ πριν από το 18ο αιώνα, καθιστώντας το τελευταίο ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτήρια της προ-οθωνικής περιόδου. Μπορεί να ταυτιστεί ωστόσο, με ένα κτήριο που απεικονίζεται σε πίνακα της Αθήνας του J. Carrey, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα το 1674 ως ζωγράφος του Charles – François Olier μαρκησίου de Nointel, πρέσβυ της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1831, το κτήριο αγόρασαν οι Σταμάτιος Κλεάνθης και Εδουάρδος Σάουμπερτ οι οποίοι ανέλαβαν πρώτοι τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πρωτεύουσας της Ελλάδος.

Στον ίδιο χώρο, από το 1837 και για τέσσερα χρόνια, λειτούργησε το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, το πρώτο της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η σημερινή του λειτουργία ως μουσείο εγκαινιάστηκε 150 χρόνια μετά, το 1987.

entertainment.in.gr