Μπορεί εμείς να γνωρίζουμε τον Γκρινιάρη, τον Σοφό, τον Χαζούλη, τον Ντροπαλό, τον Συναχωμένο, τον Υπναρά και τον Χαρούμενο (ή αλλιώς τους Grumpy, Doc, Dopey, Bashful, Sneezy, Sleepy και Happy), αλλά φαίνεται πως οι νάνοι της κλασικής animation εκδοχής της Χιονάτης ήταν περισσότεροι.

Αρχικά, η ομάδα του σχεδιαστή Άλμπερτ Χούρτερ σκέφτηκε περίπου 50 διαφορετικούς νάνους, με διαφορετικά ονόματα και προσωπικότητες, πριν καταλήξει στους επτά που όλοι γνωρίζουμε.

Μερικά από τα ονόματα σίγουρα θα θεωρούνταν σήμερα προσβλητικά. Ανάμεσα στους νάνους που απορρίφθηκαν ήταν ο Πηδηχτούλης, Ο Κωφός, ο Ζαλισμένος, ο Λόξιγκας, ο Φαλακρούλης, ο Φίνος, ο Τεμπέλης, ο Κοιλαράς, ο Κοντούλης και ο… Ρεψιμούλης (ή αλλιώς Jumpy, Deafy, Dizzey, Hickey, Baldy, Nifty, Lazy, Tubby, Shorty και Burpy).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε από τον οίκο Bonham’s αποκαλύπτει σε σκίτσα του Χούρτερ κάποιους από τους νάνους που απορρίφθηκαν.

Το σκίτσο δείχνει τον Κωφό να προσπαθεί να ακούσει έχοντας βάλει το χέρι μπροστά στο αυτί του και τον Φαλακρούλη να προσπαθεί να καλύψει την έλλειψη μαλλιών, φορώντας ένα μεγάλο σκούφο.

«Νομίζω ότι τα παιδιά στην Ντίσνεϊ πρέπει να χάρηκαν που τα ονόματα των νάνων άλλαξαν την τελευταία στιγμή» λέει η Κάθριν Γουίλιαμσον, υπεύθυνη για δημοπρασίες που αφορούν αντικείμενα της βιομηχανίας του θεάματος στον οίκο δημοπρασιών Bonhams.

«Είμαι σίγουρη ότι δεν θα πρόσβαλαν ευαισθησίες πίσω στη δεκαετία του 1930, αλλά σήμερα θα ήταν μια διαφορετική ιστορία. Τα αρχικά (ονόματα) δεν είναι τόσο καλά όσο αυτά που προέκυψαν» προσθέτει.

Τα συνολικά 32 σκίτσα από τη Χιονάτη του 1937 πωλήθηκαν έναντι περίπου 95.000 ευρώ.

«Το σπουδαίο με τα ονόματα που χρησιμοποίησαν είναι ότι δεν είναι απλά σωματικές αναφορές, έχουν συναισθηματικό βάρος. Είναι καλό που τα έκαναν περισσότερο για την προσωπικότητά τους παρά για τα φυσικά χαρακτηριστικά τους» σημειώνει η Κάθριν Ουίλιαμσον.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας