Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τι λένε οι Έλληνες της Βρετανίας για το Brexit

Τι λένε οι Έλληνες της Βρετανίας για το Brexit

Κανείς δεν ξέρει, δεν έχει ιδέα για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, λένε οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται, εκφράζoντας αγωνία, φόβο, λύπη και σοκ. Προεξοφλούν την αποχώρηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και συνειδητοποιούν πως θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια κατάσταση που είναι αβέβαιη και ρευστή.

Ανησυχία επικρατεί μεταξύ των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για αποχώρηση από την ΕΕ.

Κανείς δεν ξέρει, δεν έχει ιδέα για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, λένε, εκφράζoντας αγωνία, φόβο, λύπη και σοκ. Προεξοφλούν την αποχώρηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και συνειδητοποιούν πως θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια κατάσταση που είναι αβέβαιη και ρευστή.

H Αρχοντή Κόρκα έφυγε από την Ελλάδα πριν από 5,5 χρόνια. Εργάζεται ως senior project manager στο χώρο της μετάφρασης.

«Η μέρα μου ξεκίνησε στις 5 και το πρωί. Άνοιξα τα μάτια μου και ήμουν σίγουρη, δεν ξέρω γιατί, ότι είχε κερδίσει το Remain.

»Το πρώτο μήνυμα όμως, είχε φτάσει ήδη από τη φίλη μου για επικράτηση του Leave. Ακολούθησαν μηνύματα με όλους, Έλληνες και μη. Οι Έλληνες φίλοι μου με ρωτούσαν με αγωνία τι θα γίνει, κάποιοι μου είπαν με χιούμορ να γυρίσω πίσω.

»Είμαι εδώ 5,5 χρόνια και για πρώτη φορά αισθάνομαι θλίψη και φόβο. Σοκαρίστηκα από το γεγονός ότι το 51% του πληθυσμού μας βλέπει έτσι και δεν το ήξερα.

»Ως «μας» εννοώ εμάς, τους μετανάστες. Στο γραφείο οι Άγγλοι συνάδερφοί μου είπαν ότι νιώθουν ντροπή που η χώρα τους έφτασε εδώ και ψήφισε έτσι. Αγγλία όμως δεν είναι μόνο το Λονδίνο και ίσως αυτό το ξεχάσαμε.

»Αυτό το αποτέλεσμα έχει και θα έχει επιπτώσεις για όλους. Δείχνει επιστροφή στην εσωστρέφεια, στον φόβο, αλλά και ότι οι περισσότεροι δεν ήξεραν πραγματικά τις συνέπειες της ψήφου τους. Για όσους νομίζουν ότι θα επιστρέψουν στην παλιά Μεγάλη Βρετανία, το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον το αντίθετο με την αποχώρηση της Σκωτίας.

»Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια κατάσταση που είναι αβέβαιη και ρευστή, σε έναν κόσμο που οι αλλαγές είναι ραγδαίες και θλιβερές».

Ο Νίκος Μανδαλάς ζει στο Λονδίνο τα τελευταία 5,5 χρόνια. Είναι υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων για την Ευρώπη σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία.

«Η χώρα στην οποία επιλέξαμε να ζήσουμε δεν υπάρχει πια – ολοκλήρωσε τον ιστορικό της κύκλο σήμερα το πρωί. Κανείς δεν ξέρει, δεν έχει ιδέα για το τι θα γίνει. Η χώρα όμως που θα αναδυθεί μάλλον θα είναι ένας τόπος μικρότερος, πιο εσωστρεφής, θυμωμένος και διχασμένος.

»Όταν κάτσει η σκόνη η νέα Βρετανία που θα προκύψει θα έχει γυρίσει την πλάτη της στον κόσμο. Αυτή η χώρα θα πάψει να είναι «μεγάλη» – η αποχώρηση της Σκωτίας μέσα στην επόμενη διετία είναι σχεδόν βέβαιη

«Εμείς; Αγωνία. Φόβος. Λύπη. Σοκ. Να έχουμε στήσει πάλι τις ζωές μας εδώ και να νιώθουμε πάλι την απειλή της ανασφάλειας και της αστάθειας.

»Όπως είπε και ένας φίλος, «το χειρότερο είναι η σκέψη ότι δεν μας θέλουν». Ένας μετανάστης ποτέ δεν «ανήκει». Το «εδώ» και το «εκεί» μπερδεύονται στο μυαλό. Σήμερα λίγο περισσότερο. Ποια θα είναι η θέση της Βρετανίας στον κόσμο; Θα έχει θέση, δουλειές, ασφάλεια για μας; Ή πάλι θα ξαναγεμίσουμε τις βαλίτσες για αλλού; Και που;»

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας το μεγάλο και επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

«Αγκάθι» για την ελληνική οικονομία το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024