Οι άνθρωποι που διαρκώς αναβάλλουν αυτό που πρέπει να κάνουν, είναι πιθανότερο να πάσχουν από έλλειψη ύπνου, υποστηρίζουν ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Personality and Individual Differences.

Οι ερευνητές του Ακαδημαϊκού Κολεγίου του Τελ Αβίβ και του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής την ειδική σε θέματα ύπνου Ιλάνα Χέαρστον, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 600 ανθρώπους, συσχετίζοντας τον βαθμό αναβλητικότητας που διέκρινε τον καθένα, με τυχόν προβλήματα ύπνου.

Όπως προέκυψε, όσο πιο αναβλητικός είναι κανείς, τόσο πιθανότερο είναι να μην κοιμάται φυσιολογικά. Οι λεγόμενοι «πρωινοί τύποι», που ξυπνάνε νωρίς, είναι λιγότερο αναβλητικοί και έχουν μικρότερου βαθμού αϋπνία, σε σχέση με τους «βραδινούς τύπους», που κοιμούνται αργά και επίσης ξυπνάνε πιο αργά.

Δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο η αναβλητικότητα σχετίζεται με την αϋπνία, αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο περισσότερο ανησυχεί κανείς, όταν πέφτει στο κρεβάτι, γι’ αυτά που θα έπρεπε να κάνει αλλά ανέβαλε, τόσο πιο δύσκολα κοιμάται.

Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι οι πρωινοί τύποι είναι πιο ευσυνείδητοι, πιο συναισθηματικά σταθεροί και κοινωνικά αποδεκτοί, ενώ οι βραδυνοί τύποι πιο νευρωτικοί, λιγότερο αυτοπειθαρχημένοι, αλλά και πιο καινοτόμοι.

«Όσο πιο δύσκολα προγραμματίζει κανείς τη ζωή του, τόσο μεγαλύτερη αναβλητικότητα και αϋπνία έχει», λένε οι ερευνητές.

Τέλος, η μελέτη επισημαίνει ότι μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο: τα προβλήματα ύπνου να εμποδίζουν κάποιον να λειτουργεί σωστά και έτσι να γίνεται αναβλητικός. Οι ερευνητές προτίθενται να μελετήσουν περαιτέρω το ζήτημα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ