Έπειτα από δύο συνεχόμενες χρονιές απογοητευτικής βροχόπτωσης την περίοδο των μουσώνων, η Ινδία είναι έτοιμη να υλοποιήσει αμφιλεγόμενο σχέδιο διασύνδεσης μεγάλων ποταμών όπως ο Βραχμαπούτρα και ο Γάγγης.

Με την ξηρασία να πλήττει περίπου 330 εκατομμύρια Ινδούς, η εφαρμογή του σχεδίου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δήλωσε στο BBC η υπουργός Υδάτινων Πόρων Ούμα Μπαράτι.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι το διαθέσιμο νερό θα εκτρέπεται από τις περιοχές όπου υπάρχει πλεόνασμα σε περιοχές με ελλείψεις.

Το πρώτο κανάλι, το οποίο συνδέει δύο ποταμούς στα κρατίδια Ούταρ Πραντές και Μάντια Πραντές, πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα, είπε η υπουργός.

Το σχέδιο αφορά συνολικά 30 κανάλια διασύνδεσης ποταμών, από τα οποία τα 14 θα βρίσκονται στα βόρεια της χώρας και θα τροφοδοτούνται με νερό από το λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια.

Οι επικριτές του σχεδίου, επισημαίνει το BBC, υποστηρίζουν ότι δεν είναι βιώσιμο από περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική άποψη.

Η αποτυχία των μουσώνων και η λειψυδρία που πλήττουν το τελευταίο διάστημα την Ινδία αποδίδονται κυρίως στο τελευταίο φαινόμενο Ελ Νίνιο, αλλά και την κλιματική αλλαγή.

Σε μεγάλο μέρος της χώρας η στάθμη των υπόγειων υδάτων έχει πέσει σημαντικά λόγω υπεράντλησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ