Μεσόγεια κωμόπολη της Λέσβου με γεωργοκτηνοτροφικό χαρακτήρα και καλή ρυμοτομία, η Αγία Παρασκευή οφείλει την ονομασία της στο ομώνυμο εκκλησάκι της, που είναι χτισμένο μέσα σε σπηλιά.

Εντυπωσιακά οικοδομήματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, όπως τα εκπαιδευτήρια (1925) και το κτίριο του πρώην δημαρχείου (1930), η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1856-1867) με το ψηλό καμπαναριό, λιθόστρωτοι δρόμοι και παραδοσιακά καφενεία συνθέτουν την όμορφη εικόνα της Αγίας Παρασκευής.

Σε απόσταση 4 χλμ ΒΔ από την κωμόπολη ορθώνεται το πέτρινο γεφύρι της Κρεμαστής, κτίσμα της Ενετοκρατίας, με παράδοση ανάλογη εκείνης του γεφυριού της Άρτας.

Νοτιότερα, στην περιοχή Κλοπεδή, το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών συγκεντρώνουν η μονή των Ταξιαρχών (16ος αιώνας), μετόχι της μονής Λειμώνος, και ο αρχαιολογικός χώρος με το ιερό της Κλοπεδής των μέσων του 6ου αιώνα π.Χ., αφιερωμένο πιθανώς στο Ναπαίο Απόλλωνα, ένα από τα σημαντικότερα δείγματα αρχαϊκής αρχιτεκτονικής στη Λέσβο.

Ξεχωριστό χρώμα στην Αγία Παρασκευή δίνει το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, που ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Το Μουσείο στεγάζεται στο παλαιό κοινοτικό ελαιοτριβείο της κωμόπολης, αποκατεστημένο συγκρότημα λιθόχτιστων κτιρίων, χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.

Στόχος του Μουσείου είναι η προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς στον τομέα της ελαιουργίας και η ένταξή της στο ευρύτερο αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της εποχής.

Οι επισκέπτες γνωρίζουν τη βιομηχανική φάση της ελαιουργίας στην Ελλάδα, τις αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή της μηχανικής κίνησης στη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου, την εξέλιξη του εργοστασίου από την ατμοκίνηση στην πετρελαιοκίνηση.

Τα βασικά στάδια της ελαιοπαραγωγής (σύνθλιψη του καρπού, συμπίεση του ελαιοπολτού και διαχωρισμός του λαδιού από το νερό), ο κύκλος των εργασιών που συνδέονται με την ελαιοπαραγωγή (καλλιέργεια και φροντίδα της ελιάς, παραγωγή υποπροϊόντων, εμπορία και διακίνηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επαγγέλματα και δραστηριότητες που σχετίζονται με την ελαιοπαραγωγή), η συμβολή των κατοίκων της περιοχής στην όλη παραγωγική διαδικασία παρουσιάζονται με υποδειγματικό τρόπο στους επισκέπτες του Μουσείου.

Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες προορίζονται για τους μικρούς επισκέπτες του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.