Ο Ομπάμα έφυγε, οι Rolling Stones έρχονται για ιστορική συναυλία στην Κούβα. Για πρώτη φορά στα χρονικά το θρυλικό ροκ συγκρότημα θα εμφανιστεί στην Αβάνα το βράδυ της Παρασκευής, υποσχόμενο στους Κουβανούς ένα «ιστορικό θέαμα».

Το συγκρότημα έφτασε την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Κούβας, όπου θα δοθεί η συναυλία τρεις μέρες μετά την ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα.

«Προφανώς κάτι συνέβη εδώ τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο Μικ Τζάγκερ. «Επομένως, ο χρόνος αλλάζει τα πάντα… είμαστε ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε εδώ και είμαι σίγουρος ότι θα είναι ένα σπουδαίο θέαμα» πρόσθεσε.

Το ιδιωτικό αεροσκάφος του γκρουπ έφτασε στο αεροδρόμιο «Χοσέ Μαρτί« με τα τέσσερα μέλη του γκρουπ και περίπου 60 τεχνικούς και συγγενικά τους πρόσωπα.

Μαζί τους έφεραν και εξοπλισμό για τη συναυλία, περιλαμβανομένων δύο τεράστιων οθονών και περίπου ενάμιση τόνο ηχητικό εξοπλισμό.

«Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για πολλούς κουβανούς» δήλωσε ο τοπικός μουσικός παραγωγός Χουανίτο Καμάχο. «Πολλοί νεαροί κουβανοί θα λατρέψουν τη μουσική, ενώ θα ικανοποιηθούν και οι παλαιότεροι» πρόσθεσε.

«Hola Cuba!»

«Hola Cuba!» (Γεια σου, Κούβα!) λένε οι «γερόλυκοι» της ροκ μουσικής, Μικ Τζάγκερ, Τσάρλι Γουότς, Ρόνι Γουντς και Κιθ Ρίτσαρντς στο βίντεο διάρκειας ενός λεπτού.

«Έχουμε περάσει από πολλά απίστευτα μέρη, όμως αυτή η συναυλία θα είναι ιστορική για εμάς κι ελπίζουμε για εσάς επίσης. Σας ευχαριστούμε που μας υποδέχεστε στη όμορφη χώρα σας» λέει ο Μικ Τζάγκερ στα ισπανικά, με έντονη αγγλική προφορά, ενώ προβάλλονται εικόνες της Αβάνας, της πρωτεύουσας της Κούβας, και του συγκροτήματος σε συναυλία.

Την Παρασκευή στις 20:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδας), οι διάσημοι ρόκερ θα δώσουν δωρεάν συναυλία στην Πόλη των Αθλημάτων στην Αβάνα, κτιριακό συγκρότημα που εγκαινιάστηκε πριν από την επανάσταση του 1959, στο πλαίσιο της περιοδείας τους «América Latina Olé».

Για τις ανάγκες της συναυλίας, η οποία γίνεται τρεις ημέρες μετά την ιστορικής σημασίας επίσκεψη στη νήσο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, εγκαταστάθηκε μία σκηνή μήκους 80 μέτρων με 10 τεράστιες οθόνες, κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Κούβας.

Αν και οι αρχές ουδέποτε διέταξαν διάταγμα που να απαγορεύει επίσημα τη ροκ μουσική, αυτή η «ιμπεριαλιστική» μουσική ήταν για πολύ καιρό απαγορευμένη από την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο.

Εκείνη την περίοδο, οι Κουβανοί θυμούνται ότι αναγκάζονταν να ακούν τους Beatles ή τους Rolling Stones μόνο μέσα στο σπίτι τους και από κασέτες που κυκλοφορούσαν κρυφά.

Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αυτό το μουσικό είδος σταδιακά έγινε ανεκτό μέχρι που έφτασε να επιβληθεί στα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά την τελευταία δεκαετία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό