Περισσότεροι από 14,6 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας επιδημικών λοιμωδών νοσημάτων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ομότιμος καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Σαρόγλου σε διάλεξή του στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρόγλου, ταεπιδημικάλοιμώδη νοσήματα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδομετά τις καρδιολογικές παθήσεις στοιχίζουν τη ζωή 16,7 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το μεγαλύτερο ποσοστότων ανθρώπων που πεθαίνουν από λοιμώξεις προέρχονται απότις χώρες τηςΑφρικήςκαιλιγότεροαπό τις ανεπτυγμένες χώρες. «Όσο πιο φτωχήηχώρα, τόσο πιο πολλοί θάνατοι από λοιμώξεις» εξήγησε ο κ. Σαρόγλου.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες από το 1940 μέχρι το 2004 έχουν καταγραφεί 335 νέα λοιμώδη νοσήματα. Σημαντικάαναδυόμενα ή και νεοεμφανιζόμεναλοιμώδη νοσήματα (μερικά από τα οποία εμφανίστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια) που πλήττουν αστικούς πληθυσμούς με επιδημίεςσε παγκόσμιο επίπεδοκαι απασχολούν τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι:

  • Ο ιός του Δυτικού Νείλου (Ελλάδα, από2009)
  • Ο ιόςZίκα (Βραζιλία, Πουέρτο Ρίκο, από2015)
  • Ο Δάγγειος Πυρετός (Ινδία, από2010)
  • Ο ιός Έμπολα (ΔυτικήΑφρική, νέαεπιδημία από2014)
  • Ο πυρετόςCHIKUNGUNYA (Καραϊβική, από2015)
  • ΠνευμονίαMERS- CoV (Μέση Ανατολή, από2013)
  • Πολιομυελίτιδα (Πακιστάν, από2010)
  • Λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ.Σαρόγλου,απότα λοιμώδη νοσήματατο σοβαρότερο αίτιο νοσηρότητας αποτελούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις από πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικροβιακά παθογόνα αίτια.

«Ηαντιμετώπιση όλων των λοιμωδών νοσημάτων απαιτεί εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού, τις κατάλληλες νοσοκομειακές υποδομές καιτη σωστήενημέρωση του κοινού για την λήψη ατομικών μέτρων προφύλαξης» τόνισε ο κ. Σαρόγλου και κατέληξε «είναι κατανοητό ότι τα λοιμώδη νοσήματαδεν γνωρίζουν κρατικά σύνορα γι αυτό η συνεργασία και η ενημέρωση με τιςλοιπέςευρωπαϊκές χώρεςμέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έλεγχου Λοιμώξεων κρίνεται απαραίτητη, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων».

Τέλος, ο κ.Σαρόγλου, απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει με τους πρόσφυγες/μετανάστες εκτίμησε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων είναι μηδενικός και συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό.

health.in.gr