Με το μήνυμα «Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί!» οι Σύλλογοι «Ελπίδα» και «Όραμα Ελπίδας», τίμησαν εθελοντές δότες Μυελού Οστών που πρόσφεραν μόσχευμα σε πάσχοντες συνανθρώπους μας, χαρίζοντάς τους έτσι το δώρο της ζωής, με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», παρουσία των μελών των Δ.Σ. των δυο συλλόγων, μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου, γονιών και παιδιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Η πρόεδρος των συλλόγων «Ελπίδα» και «Όραμα Ελπίδας», Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, υπογράμμισε ότι η ημέρα αυτή υπενθυμίζει σε όλους ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που απειλεί τη ζωή πολλών παιδιών σε όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα, την ηλικία, την κοινωνικο-οικονομική του κατάσταση.

«Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε 280 με 300 νέες περιπτώσεις παιδικού καρκίνου και το 80% από αυτές αντιμετωπίζεται στο Νοσοκομείο μας με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, αφού 3 στα 4 παιδιά γίνονται καλά. Αυτό που θα θέλαμε να στείλουμε ως μήνυμα στους γονείς που πρωτοακούν τη διάγνωση ότι το παιδί τους πάσχει από καρκίνο» τόνισε η κ. Βαρδινογιάννη.

Η πρόεδρος της «Ελπίδας» αναφερόμενη στις βραβεύσεις των εθελοντών εξήγησε ότι «τιμάμε λοιπόν σήμερα τις 2 πρώτες δότριες από την δική μας Τράπεζα Μυελού «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» που έδωσαν μόσχευμα για να σώσουν δύο ασθενείς. Θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις τιμώμενες σήμερα, ένα ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας για τη μεγάλη προσφορά που έκαναν ώστε να χαρίσουν σε κάποιον άλλο τη ζωή, για το παράδειγμα που δίνουν και για την ανεκτίμητη βοήθειά τους στο έργο μας. Γίνονται συνάμα η ζωντανή απόδειξη ότι ο λαός μας είναι πάντα εκεί όταν τον χρειαστείς, πάντα έτοιμος όταν ενστερνίζεται ένα όραμα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση το «Όραμα της ΕΛΠΙΔΑΣ»».

Σχετικά με τις δότριες που τιμήθηκαν αξίζει να σημειωθεί ότι, η πρώτη είναι μητέρα τριών παιδιών από την Τήνο, που έδωσε μόσχευμα σε παιδί που νοσηλευόταν στην Ογκολογική Μονάδα. Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε στη δότρια ο καθηγητής Στέλιος Γραφάκος ο οποίος μετέβη στην Τήνο για να πάρει μέρος σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου.

Η δεύτερη δότρια είναι η Ειρήνη Χρυσανθή, μητέρα ενός παιδιού από τη Ρόδο. Και όπως και η πρώτη ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμά της «Ελπίδας» όταν βρέθηκε μέσα από την παγκόσμια τράπεζα ότι είναι συμβατή με έναν ενήλικα ασθενή στη Γερμανία.

Η τρίτη εθελόντρια, η Νικολέττα Ευριπίδου είναι η πρώτη δότρια στην Ελλάδα. Γράφτηκε το 1992 όταν ο σύζυγός της που έπασχε από λευχαιμία χρειαζόταν μόσχευμα. Τότε είχε δηλώσει ότι θέλει να εγγραφεί και εθελόντρια δότρια για οποιονδήποτε χρειαστεί. Το 1994 βρέθηκε συμβατή για έναν ασθενή από την Ελλάδα, ενώ ο σύζυγός της τελικά δεν κατάφερε να βρει μόσχευμα.

Ο Μανώλης Παπασάββας διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», αναφέρθηκε στη λειτουργία του ογκολογικού νοσοκομείου τονίζοντας ότι «στα πέντε χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου έχουν πραγματοποιηθεί 16.254 νοσηλείες και έχουν διενεργηθεί 83.320 θεραπείες στις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας. Δεν υπάρχει πια λίστα αναμονής για εισαγωγή παιδιών στο νοσοκομείο. Νοσηλεύουμε παιδιά ανασφάλιστα, άπορα και παιδιά μεταναστών χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ακόμα και από γειτονικές χώρες, όπως Αλβανία, Σερβία ακόμα και από την Παλαιστίνη γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα και θεραπεία του καρκίνου».

Τέλος, ο καθηγητής Στέλιος Γραφάκος αναφέρθηκε στη σημασία του εθελοντισμού και ανακοίνωσε ότι στα δύο χρόνια λειτουργίας της έχουν εγγραφεί πάνω από 21.000 δότες, ενώ υπάρχουν πολλοί ακόμα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. «Πιστεύουμε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με πρωτοπόρο το «Όραμα», θα έχουμε πάνω από 100.000 δότες έτσι ώστε το 80% των Ελλήνων που χρειάζονται μεταμόσχευση να μπορούν να βρίσκουν μόσχευμα μέσα στην Ελλάδα και να μην τους στέλνουμε στο εξωτερικο».

health.in.gr